Shakira - Colombias allra finaste

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: SONY MUSIC
Shakira har en libanesisk pappa. Så magdansen finns i generna.

NÖJE

Colombia är mer än kaffe, knark och inbördeskrig. Höftrullande Shakira är så het att till och med Britney får kasta in handduken.

Har ni spänt fast säkerhetsbältena?

Okej.

Då åker vi.

Shakira var vid tre års ålder läs- och skrivkunnig, när hon var fyra dansade hon magdans inför publik, när hon var fem skrev hon sitt första poem (som innehöll orden "Dina ögonlock sluter sig och dina läppar känns som ett fönster av ljus"), när hon var åtta skrev hon sin första låt, när hon var tio vann hon sin första talangtävling, när hon var 13 signerade hon sitt första skivkontrakt och året därpå släppte hon debutalbumet "Magia" (Magi) som följdes av "Peligro" (Fara) och "Piez descalzos" (Barfota).

Genombrottet i Sydamerika och Spanien var ett faktum.

Med nästa album, 1998 års ""Dónde están los ladrones?" (Var är tjuvarna?), som sålde dubbel platina i sju länder, däribland USA, var saken klar: Shakira hade världens alla spansktalande vid sina fötter, ja, och dessutom var hon fett stor i Brasilien och Turkiet.

Det ena leder till det andra.

Under resans gång har hon därför hunnit med att vinna ett par Grammys, att bli intervjuad, hyllad och omskriven av landsmannen och Nobelpristagaren i litteratur, Gabriel Garcia Marquez, samt bli utnämnd till 1) Colombias sötaste stjärt, 2) Millenniets största stjärna och 3) Kulturambassadör.

Nu sitter hon klädd i kritstrecksrandig kostym, vit skjorta, slips och extremt högklackade skor i en svit på Sheraton i Stockholm och ser särskild ut. Ni fattar, inte bara vacker som en gryning, vackra unga poptjejer går det 13 på dussinet av, det är vardag - Shakira är helg.

Det beror på mycket. Ta till exempel magdansen. Hur hennes höfter rör sig. Det är nåt annat än Britney Spears och alla andra poptjejer och deras, tja, ska vi kalla det för aerobicsprogram?

- Ingen lärde mig magdans. Jag lärde mig själv. Jag var fyra år och musiken tog tag i mig, styrde mina fötter. Jag uppträdde inför mina vänner. Där och då visste jag att jag ville ägna mitt liv åt nåt konstnärligt. Magdansen var mitt pass in i den världen.

Få förknippar magdans med Colombia men Shakira säger att det finns en stor arabisk befolkning i landet och dessutom är hennes pappa från Libanon.

- Jag har alltid attraherats av Mellanösterns rytmer och melodier, kanske beroende på pappa. Det är en DNA-grej. Det ligger nedbäddat i min arvsmassa, säger hon och skrattar.

Britney, Janet Jackson, Kylie och alla deras efterföljare dansar som deras koreografer sagt åt dem att dansa. Shakira dansar som hon vill.

- Mmm, men du vet, jag är född i Barranquilla nära Colombias karibiska kust. Där dansar alla bra. Så jag blandar det karibiska med magdans och en massa annat. Gör vad jag känner för. Det är det dans ska vara, själens och kroppens spontana reaktion på musiken.

Nyligen gick Shakira raka vägen in på första plats på den svenska singellistan med "Whenever, wherever". Hon har skrivit den liksom alla andra låtar på "Laundry service", hennes första album på engelska.

Tänk på det. Håll också i minnet att hon för tre år sen inte kunde engelska.

- Visst kände jag tvivel. Du vet, Gud! Hur ska jag klara det här? Skriva och sjunga på engelska, slipa bort de skarpaste kanterna på min spanska brytning, ge 30 intervjuer om dan på ett främmande språk" Men det var det logiska nästa steget i min karriär. Kunde inte fega ur. Kändes som en plikt. Ett ansvar. Jag var tvungen att hantera situationen i stället för att fly den.

- Jag löste det genom att ta en dag i taget. Jag sa till mig själv: I dag ska jag inte vara rädd, bara gå till jobbet, göra ett dagsverke och i morgon är en ny dag. Det är när man tänker på allt på en gång det känns som om hela världen ska ramla över en.

"Whenever, wherever" är kännetecknande för Shakira. Här finns rockgitarrer. Här finns instrument karaktäristiska för Andernas indianer. Här finns arabiska rytmer. Här finns klanger från Mellanöstern.

På andra ställen på "Laundry service" slänger hon in tango, disco, pop"

Då och då bryter hon av med en powerballad.

Ja, och låten "Eyes like yours (Ojos asi)" låter som ett rave i Istanbul.

Borde bli en sörja av allting men Shakiras röst med sitt karaktäristiska vibrato knyter oftast ihop trådarna.

Hon låter som hon vill precis som hon dansar som hon vill. Kompromisser, dem lämnar hon åt andra. Ett exempel: när hon var missnöjd med sitt andra album sa hon till direktörerna på Sony att hon varken tänkte turnera eller låta sig intervjuas för att marknadsföra det.

- Det är så många människor i den här branschen som har åsikter, gör si, gör så, bla, bla, bla, och alla anser att de bör ha sista ordet. Men det är artisten som i sista hand ska bestämma. Det är hennes eller hans vision och instinkter som ska styra. Det är hela tiden en pågående kamp som förs under trycket av förväntningar och krav, stress och press. En kamp för att vara artist och inte en produkt.

Det var från början tänkt att Shakiras introduktion på den engelsktalande marknaden skulle ske genom att låta den gamla latin-pop-drottningen Gloria Estefan översätta texterna från det förra albumet ""Dónde están los ladrones?".

Men det kändes inte rätt och Shakira sa stopp.

- Jag kan inte hyra andra människor att skriva sånger till mig.

I stället: nya låtar och snudd på varenda en med en text skriven av henne ensam. Det gick med hjälp av engelska-studier, några rimlexikon och förebilder i ordkonstnärer som Leonard Cohen, Bob Dylan och Walt Whitman.

Ingen kan påstå att hon ens är i närheten av elegansen och originaliteten hos dem (här handlar det om kärlek från start till mål utan några nya insikter i ämnet, hon är kär och killen är underbar, eller hon är kär och killen är inte underbar men hon klarar inte av att göra slut, eller hon är kär och killen vägrar se henne).

Men hon uttrycker sig på ett överraskande sätt. Hon är personlig. Det råder till exempel ingen tvekan om att hon lider eller har lidit av komplex för sina bröst. Så här kan det låta: Next to her cheap silicon I look minimal/That"s why in front of your eyes I"m invisible ("Objection") . Eller ta det här: Lucky that my breasts are small and humble/So you don"t confuse them with mountains ("Whenever, wherever").

Det sistnämnda citatet är direkt riktat till hennes pojkvän Antonio de la Rúa, son till Argentinas nyss avgångna president.

- Jag tror att alla kvinnor har en period i sina liv när de funderar över sina bröst och deras storlek. Jag var inget undantag. Har varit frestad att operera in silikon men föll inte i den fällan. Det är en bra sak med det här yrket, att man kan jaga problemen på flykten genom att skriva om dem. Skriva är terapi. I dag accepterar jag mig själv som jag är. Det är viktigare än att leva upp till andras skönhetsideal. Ideal som ofta är omöjliga att leva upp till utan plastikkirurgi.

Musik. Text. Bröst. Allt är 100 procent Shakira.

arkiv Shakira

Tore S Börjesson

Publicerad: