Strömterapi ger ansiktet ett lyft

NÖJE

Att lyfta sig utan kniv. Kan det verkligen fungera?

Ja, säger Margareta Lundqvist som arbetar med Stay young, en metod som säger sig göra rynkor mindre synliga med hjälp av mikroström.

Hälsa var med när Birgitta Wiman, 44, testade Stay young-metoden.

Margareta Lundqvist.

Stay young-metoden med mikroström säger sig göra eventuella rynkor mindre synliga, öka cirkulationen i ansiktet och göra huden starkare och smidigare.

- Mikroströmmen stimulerar musklerna och kollagenet under huden att börja arbeta, vilket får till följd att ansiktet får sig ett lyft, säger Margareta Lundqvist, som liknar behandlingen vid att gå på gym.

- Att kroppen blir spänstigare av att tränas är allmänt känt. Det här är samma sak. Ansiktets muskler gymnastiseras med hjälp av mikroströmmen och slapp hud i ansiktet blir spänstigare igen.

Metoden, som är ny i Sverige, kommer från USA och har funnits i cirka 35 år, även om den har utvecklats och förfinats med åren.

Tio behandlingar krävs

Till Margareta kommer både kvinnor och män i alla åldrar. Även om kvinnor i 30-årsåldern och uppåt dominerar.

- Men jag har haft några unga tjejer i 20-årsåldern som har velat komma för att de tränar på gym och också vill gymnastisera ansiktet.

Många av Margaretas kunder planerar att göra ett kirurgiskt ansiktslyft eller så går de på efterbehandling efter en operation.

Margareta Lundqvist rekommenderar cirka tio behandlingar under tre-fyra veckor och därefter ett besök i månaden för mer hållbart resultat.

- Men visst funkar det att gå en gång före en fest till exempel. Fördelen med metoden är att den inte ger några negativa biverkningar. Man blir inte röd eller svullen och man kan vara i solen direkt om man vill det.

Men om man slutar gå på behandling, blir rynkorna värre då?

- Nej. De återgår till sin gamla form men förvärras inte.

Det här låter ju fantastiskt. Kan det verkligen fungera? frågade vi chefläkare Ulf Samuelson på Akademikliniken i Stockholm:

- Det är möjligt, men jag har svårt att tänka mig att det har någon större effekt. Mig veterligen finns det inga vetenskapliga bevis för att metoden verkligen fungerar.

Jag ser skillnad runt ögonen och munnen

Birgitta Wiman, 44, ligger i behandlingsstolen medan Margareta Lundqvist för två små stavar med mikroström över hennes ansikte.

Efter 20 minuter får hon titta sig i spegeln och tycker att huden blivit lite fastare.

birgitta wiman före och efter 40 minuters behandling med Stay Young-metoden.

VAD ÄR Stay young-metoden?

Anna-Lena Sventelius

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode