Jackie Ferm

Jackie Ferm skriver om sorgen

Av: 

Caroline Hougner

Staffan Dickson

Oskar Forsberg

Susanna Hållbus

NÖJE

KOPPARBERG/STOCKHOLM. Sorgen efter pappan, Lars-Inge Svartenbrandt, är svår.

I ett inlägg på Facebook har dottern Jackie Ferm lagt ut ett brev från pappan och en hälsning:

”Min älskade pappa. Detta är bara inte sant. Det får inte vara sant!”.

Det var i fredags eftermiddag polisen larmades till lägenheten i Kopparberg sedan grannarna hört bråk där inne.

När polisen bröt sig in på tredje våningen, där Lars-Inge Svartenbrandt och hustrun bor i var sin lägenhet, upptäckte de att det brann och tillkallade brandkåren.

Men det var för sent. Lars-Inge Svartenbrandt, sedan en tid med namnet Lars Carlander, 70, låg redan död. Hustrun, Anna-Lena Carlander, hade tagit sin tillflykt till ett fönster och fick hjälp ner av brandkårens stegbil och klarade sig utan skador.

”För barn är det hårda livsvillkor”

Dottern Jackie Ferm är förtvivlad. På Facebook skriver hon om sin djupa sorg: ”Min älskade pappa. Detta är bara inte sant. Det får inte vara sant! Jag älskar ju dig! Du lovade att aldrig lämna mig. Det skulle kunnat bli bra nu.”

Samtidigt har hon lagt upp ett brev som pappan skrev till henne från Norrtälje den 7 december 2003:

”Min kära Jacqueline! Nu ska vi inte prata något fjolligt ”psykolog-snack” – utan säga precis som det är. Du har varit litegrann på rymmen (från dig själv, min kära). Och sån't begriper jag mycket väl. Men det du söker i världen finns inom dig i ditt hjärta (---) Men oavsett vad som sker i livet ÄLSKAR jag dig, Jaqueline...”

Hade dåligt samvete

När Jackie gav ut boken ”Rövardotter” 2014, som sitt liv i fosterfamiljer och behandlingshem, om att vara ensam och övergiven och om att ha en brottsling till pappa, fanns flera av Lars Carlanders brev till henne med.

De löpte som en röd tråd genom livsberättelsen, med sin innerliga, men farliga kärlek. Utan honom hade hennes uppväxt aldrig blivit så katastrofalt sönderslagen och utan honom hade hon aldrig funnit styrkan att resa sig ur spillrorna av sin barndom.

På omslaget till boken håller Lars upp en liten Jackie i luften.

"Jag sträckläste den. Det är det värsta du kan läsa om mig va. Jag trodde jag skulle dö" skrev han själv i en kommentar till boken.

Jackie menade att han hade dåligt samvete för det han gjort mot familjen: ”Framförallt för att han misshandlade mig och mamma. Det var därför han hela tiden upprepade att det var så viktigt med förlåtelse i sina brev. Det sista han ville var ju att hans barn skulle få det lika dåligt som han haft det under sin uppväxt. Så blev det ändå så”, skriver hon och säger att hon förlåtit honom men undrar om han förlåtit sig själv?

Hustrun: ”Tack Jaqueline”

Sent i natt bloggade Anna-Lena Carlander om tragedin och tackade alla som brytt sig, hyresvärden, brandmännen som räddade hennes liv och hon riktar också ett särskilt tack till sin döde mans dotter: ”Tack Jaqueline för att du är den starka och underbara tjej du är”.

ANNONS

REA hos Hemtex! Köp bästsäljande produkter med upp till 50% rabatt.

Extern länk från Hemtex

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Jackie Ferm

ÄMNEN I ARTIKELN

Jackie Ferm

Lars Carlander, fd Lars-Inge Svartenbrandt