Sveriges Mästerkock 2016

Catarinas revansch - vann ”Sveriges mästerkock”

Av: 

Linn Elmervik

NÖJE

Chocken efter vinsten: ”Jag var livrädd”

2015 snubblade hon på mållinjen.

I kväll fick Catarina König, 31 revansch - och tog hem segern i ”Sveriges mästerkock 2016”.

Men tårtskräcken var nära att fälla henne.

– Jag var livrädd, säger hon.

Sekunderna innan mästerkocksjuryns dom föll var Catarina König, 31 övertygad om att konkurrenten Daniel Lakatosz, 27 skulle ta hem hela kalaset.

– Det var ingen kille som hade vunnit på länge. Jag var helt säker på att de skulle säga Daniels namn, säger hon.

I stället fick hon sitt livs segerchock.

Catarina sökte till matlagningssuccén ”Sveriges mästerkock” i TV4 redan förra året. Då räckte det inte hela vägen och hon tvingades lämna programmet i slutkvalet.

I år blev det andra bullar. Under onsdagskvällen kammade Catarina hem hela tävlingen efter en rafflande och nervkittlande final. 

”Finner inga ord”

– Det var revansch deluxe den här gången. Jag hade inte ens i min vildaste fantasi kunnat tro att jag skulle kunna gå såhär långt. Jag finner inga ord, säger hon.

Den utmanande finalmenyn bestod av gratinerad hummer till förrätt, gös till huvudrätt och en tårta som avslutning. Desserten satte skräck i Catarina, eftersom Daniel tidigare under säsongen hyllats för sina tårtkreationer.

– Jag var livrädd. Det var inga höga odds.

Under några svettiga timmar kämpade de för vinsten, innan juryns val till slut föll på Catarina. Hon hyllades bland annat för sin finess och teknik.

– Det här är elegant, sofistikerat och ett fantastiskt hantverk, sa Markus Ajaulay i programmet.

”Kändes tryggare”

Enligt Catarina själv var det något annat som hjälpte henne att vinna. Hon hade äntligen lyckats skaka av sig nervositeten som fällde henne förra året.

–  Då klev jag inte fram och visade att här är jag och här är min mat. Jag var som en liten grå mus som sprang runt, säger hon.

I år gick allting lättare.

– Jag tyckte att det kändes tryggare. Nu visste man hur det funkade, hur man skulle gå, var juryn satt. Det var mycket skönare att få komma gång nummer två.

Tack vare vinsten gick Catarina Königs stora dröm i uppfyllelse, hon fick ett kontrakt på en egen kokbok. Boken ”Varje dag är en fest” släpps i dagarna.

– Det är recept som festar till vardagen lite. Direkt efter finalen var det bara att köra, och jag hade en månad på mig att göra den. Men det var ganska lätt, jag har tryckt in alla recept jag gör hemma och som jag tycker om att bjuda på.

Publisert:

LÄS VIDARE

Så gick det sen för deltagarna i ”Decenniets mästerkock”

ÄMNEN I ARTIKELN

Sveriges Mästerkock 2016

Sveriges mästerkock