Nobelpris till Bob Dylan

Svenska Akademiens nya Dylan-besked

Av: 

Sofia Roström Andersson

Andreas Hansson

NÖJE

I veckan kom beskedet att Bob Dylan inte kommer till Stockholm för att ta emot priset i december.

Nu meddelar Svenska Akademien att man beslutat sig för att inte arrangera ett alternativ till den Nobelföreläsning som traditionellt hålls.

Håkan Steen
Håkan Steen

Föreläsningen, som brukar hållas den 7 december, tre dagar före själva prisutdelningen, blir alltså inte av.

I stället uppger Svenska Akademien att Bob Dylan kan komma att hålla sin föreläsning i samband med ett framträdande i Stockholm under nästa år.

”Det finns en chans att Bob Dylan kommer att framträda i Stockholm under nästa år, möjligen under våren, och han har då ett utmärkt tillfälle att hålla sin föreläsning. Akademien återkommer så snart det finns mer information”, skriver man i ett pressmeddelande.

Experten inte förvånad

Ett Sverigebesök vore föga överraskande menar Aftonbladets musikredaktör Håkan Steen.

– Om Dylan kommer hit för konserter till våren vore det inte speciellt förvånande. Han är ju ute på sin ”never ending tour” och har de senaste åren varit i Sverige nästan en gång om året, senast två kvällar i Stockholm i oktober i fjol.

– När Dylan tog emot Polarpriset arrangerades det ju spelningar i anslutning till ceremonin, jag tvivlar på att han hade kommit annars. Så det finns säkert hopp om att det kan bli en föreläsning om han ändå ska hit och spela. Det ser man ju verkligen fram emot i så fall, säger Håkan Steen.

Akademien har tidigare meddelat att ”det enda kravet” på Dylan – för att han ska få Nobelprispengarna utbetalade till sig – är att han håller en Nobelföreläsning inom sex månader beräknat från den 10 december.

ANNONS EXTERN LÄNK

Upptäck höstens nyheter från Carin Wester – handla hos Åhléns här

Åhléns

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Nobelpris till Bob Dylan

LÄS VIDARE

Så har det gått – efter ’Allt för Sverige’ 2017

ÄMNEN I ARTIKELN

Nobelpris till Bob Dylan

Bob Dylan

Svenska Akademien

Nobelpriset i litteratur