George Martin

Läs de känslosamma hyllningarna till producenten

Av: 

Julija Sidner

NÖJE

– Jag har så många underbara minnen av den här fantastiska mannen

Producenten George Martin, 90, har gått bort.

Nu hyllas han av The Beatles-legendarerna.

–  Om någon förtjänade titeln som den femte Beatles-medlemmen så var det George, skriver Paul McCartney på Facebook.

Paul McCartney har på Facebook skrivit ut sina känslor om den bortgångna producenten. Bland annat skriver musikern att George Martin var en kär vän till honom och hans familj. Han ska ha guidat The Beatles med både kunskap och humor. Paul McCartney skriver i inlägget att George Martin är den som verkligen förtjänade titeln som den femte Beatles-medlemmen.

”Femte” bandmedlemmen

Tidigare har dock McCartney sagt att Brian Epstein, som tidigt i karriären var bandets manager, absolut var den femte medlemmen. Förutom Brian har bland annat orginalbasisten Stuart Sutcliff och pr-mannen Derek Taylor också fått bära titeln.

– Han var som en extra pappa för mig. Om någon förtjänade titeln som den femte Beatles-medlemmen så var det George. Från den dagen han gav The Beatles sitt första skivkontrakt, till sist när jag såg honom, han var den mest fantastiska, intelligenta och musikaliska personen jag haft förmånen att få känna, skriver stjärnan på Facebook.

Delar stark minne

Han delar även med sig av sitt favoritminne med George, vilket var när McCartney skrivit låten ”Yesterday”.

– Killarna föreslog att jag sjöng den solo, själv med gitarr. Efter att jag gjort detta så sa George Martin till mig att ”Paul jag har en idé, vi tar med en stråkkvartett på skivan”. ”Åh nej George, vi är ett rock'n'roll-band och jag tror inte att det är en bra idé”.

Med en väldigt artig ton ska George ha föreslagit att de i alla fall testade och att om det inte funkade, så skulle de köra på McCartneys version.

– Han tog de noter jag visat honom och lät dem flöda över pianot, satte cellon i en låg oktav och fiolen i en hög oktav och gav mig min första lektion i hur stränginstrument fungerar i en kvartett. När vi spelade in stråkarna till ”Abbey Road”, var det så underbart att veta att hans idé var korrekt att jag pratade med folk om det i veckor.

McCartney skriver att George idé uppenbarligen måste ha fungerat, då låten kom att bli den mest inspelade låten någonsin, med versioner av bland andra Frank Sinatra och Elvis Presley.

Hyllning från Lennons son

Han avslutar Facebook-inlägget med några väl valda ord till sin gode vän.

– Världen har tappat en fantastisk man som lämnade outplånliga märken i min själ och Brittisk musik historia. Gud välsigne dig George och alla som seglar med dig.

John Lennons son Sean Ono Lennon har också tagit tillfället i akt att på Instagram skicka en tanke till Georges familj.

– Vila i frid George Martin. Jag är så tom att jag inte har så många ord. Jag tänker på Judy och Giles, och familjen. Kärlek föralltid, skriver sonen på Instagram.

Ringo Starr har även han skrivit en hälsning till George och familjen.

– Gud välsigne Martin, fred och kärlek till Judy och hans familj, kärlek Ringo och Barbara. George kommer att vara saknad, skrev Starr, även han på Facebook.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Så gick det sen för Beatles-barnen

ÄMNEN I ARTIKELN

George Martin

Paul McCartney

Ringo Starr

The Beatles