Martin Timell misstänkt för våldtäkt

Martin Timell åtalas för våldtäkt

NÖJE

TV4-profilen Martin Timell åtalas för en våldtäkt som ska ha begåtts i en badtunna på en ”Äntligen Hemma”-fest 2008.

– Målsäganden har uppgett att han fört in fingrarna i hennes underliv och tryckt ner hennes höft med den andra handen. Enligt min mening är det att bedöma som en våldtäkt, säger kammaråklagaren Anna Bengtsson till Aftonbladet.

Enligt åklagaren är bevisläget gott.

Förhör har hållits med målsäganden, den misstänkte och totalt 17 vittnen. Den samlade bevisningen är god, hävdar kammaråklagare Anna Bengtsson.

– Eftersom jag jag väckt åtal så bedömer jag att bevisläget är gott. Det består till största delen av vittnesuppgifter, och de ger stöd åt målsägarens redogörelse.

Finns det någon teknisk bevisning?

– Nej. Det finns bilder på brottsplatsen som är tagna i efterhand, men inget från den aktuella tidpunkten.

Du tror att du kan få Martin Timell fälld?

– Ja, annars hade jag inte väckt åtal.

Övergreppet ska ha begåtts på Mjölkö i Österåkers kommun år 2008, i en badtunna inför ögonen på flera personer.

I stämningsansökan skriver åklagaren:

”Martin Timell har genom våld tvingat målsäganden att tåla en sexuell handling bestående i att han förde in sina fingrar i hennes underliv. Våldet har bestått i att Timell samtidigt som han förde in fingrarna i underlivet tryckt ned målsägandes höft och därefter hållit i/fast henne. Martin Timell begick gärningen med uppsåt.”

Till Aftonbladet säger Anna Bengtsson:

– Målsäganden har uppgett att han fört in fingrarna i hennes underliv och tryckt ner hennes höft med den andra handen. Enligt min mening är det att bedöma som en våldtäkt.

Kan få fängelse

Polisens förundersökning består av närmare 130 sidor.

– I utredningen har 17 vittnen hörts. Under rättegången kommer målsägaren, den misstänkta och sju vittnen att höras, säger Anna Bengtsson.

Enligt åklagaren är det bråttom att hålla förhandling i målet. Detta eftersom brottet preskriberas i september 2018.

Vad har det för betydelse att det har gått så lång tid?
– Det kan såklart påverka människors utsagor och minnesbilder, men vi har uppgifter som vittnen och målsäganden lämnat i nutid och det är det som ingår i utredningen, säger Anna Bengtsson.

Vad kommer du att yrka på för straff?

– Det vill jag inte gå in på innan huvudförhandlingen. Men straffskalan för våldtäkt av normalgraden är fängelse i lägst två och högst sex år.

Aftonbladet pratade med den utsatta kvinnan på tisdagsmorgonen.

– Det känns som en lättnad efter den här långa processen, säger hon till Aftonbladet.

Rättegången väntas pågå i tre dagar.

Aftonbladet söker Martin Timell. I samband med att han polisanmäldes för våldtäkt sa hans advokat att tv-profilen nekade till samtliga anklagelser.

– Han förnekar samtliga saker som skulle kunna ligga honom till last, har advokat Hanna Lindblom sagt till Aftonbladet.

TV4 välkomnar prövningen

I slutet på oktober förra året valde TV4 att avsluta allt samarbete med ”Äntligen Hemma”-profilen Martin Timell. Beslutet togs efter att hårda anklagelser om övergrepp, sexism, rasism och homofobi riktats mot honom. Nu säger TV4:s presschef, Magnus Törnblom, att de välkomnar en juridisk prövning.

– Vi tycker att det är bra att frågan utreds grundligt och inom rättsväsendets ramar. Det är där vi tycker att frågan bör prövas.

Han säger att de redan har agerat kraftfullt och att åtalet inte kommer att påverka dem.

– Vi har vidtagit en lång rad åtgärder för att motverka och förebygga trakasserier och även att tidigt upptäcka och agera på dem. Åtalet i sig påverkar inget av det. Det här har vi agerat redan när frågan kom upp till ytan, säger Törnblom.

Ska ha stuckit handen innanför bikinitrosa

För Aftonbladet berättade Timell då om hur han ångrar sitt beteende.

– I min patetiskt naiva vilja att roa människor har jag gått för långt och då har jag sårat människor och det är jag jätteledsen för, sa han då till Aftonbladet.

Aftonbladet har tidigare skrivit om händelsen han nu åtalas för, som ska ha inträffat på en jobbfest för ”Äntligen hemma”.

– Då sträckte jag mig över tunnan för att ta upp en tändare. När jag böjde mig bakåt tog han hela sin hand innanför mina bikinitrosor och stoppade upp den mellan mina ben, säger hon. Jag blev ju jättechockad. Jag försökte röra mig åt sidan men han höll kvar sin hand, tog ett hårdare tag och gick upp. Det var flera som satt där som såg det där, har kvinnan tidigare berättat för Aftonbladet.

”Största förgriparen är TV4:s ledning”

I oktober 2017 anmälde kvinnan som ska ha blivit antastad på jobbfesten Timell för våldtäkt. Det gjorde hon eftersom TV4-ledningen valde att inte anmäla det sexuella övergreppet. En förundersökning om våldtäkt inleddes.

Efter händelsen i badtunnan ska kvinnan ha kallats till möte med produktionsbolaget Meter Televisions dåvarande vd Anna Rydin.

– Hon sa också att saker lätt kan missförstås när det är alkohol inblandad och att vi ska lämna det här bakom oss. Jag blev tillsagd av alla chefer som blev inblandade i det här att bara lägga locket på, jag fick ingen uppbackning av någon. Vd:n sa i princip att de ville höja min lön. ”Du som är så himla duktig, det vore så himla tråkigt om det blev ett snurrigt missförstånd”, säger kvinnan till Aftonbladet.

Hon berättar även att Timell ska ha konfronterat henne dagarna efter festen under en inspelning av programmet.

– Om du vill fortsätta jobba i tv-branschen ska du tänka dig för vad du säger, ska Timell ha sagt till kvinnan då.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Danmark–Belgien i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Martin Timell misstänkt för våldtäkt

LÄS VIDARE

Martin Timell inför rätta: ”Det var en gentlemannagrej”

ÄMNEN I ARTIKELN

Martin Timell misstänkt för våldtäkt

MeToo

Martin Timell

TV4

Äntligen hemma

Elisabeth Massi Fritz

Våldtäkt