Kate jagas som Diana

NÖJE

Nu tar hovet till advokater för att skydda flickvännen

1 av 6

LONDON

Hon är ung, söt och har fått en tronföljare på fall.

Prins Williams flickvän Kate Middleton, 25, jämförs redan med Diana.

Uppståndelsen kring Kate är så stor att hovet anlitat advokater för att hindra paparazzifotograferna från att förfölja henne.

Den andra veckan i januari utspelade sig närmast tragikomiska scener utanför det hus i Londonstadsdelen Chelsea där Kate Middleton bor.

Varje morgon när den 25-åriga kvinnan lämnade lägenheten omringades hon omedelbart av en klunga fotografer, som småsprang baklänges framför henne på trottoaren. Kate Middleton rörde inte en min när kamerorna smattrade på en armslängds avstånd från hennes ansikte.

Nära förlovning

Den enorma uppmärksamheten berodde på flera faktorer, som sammantaget fick de som livnär sig på att avläsa det brittiska hovets koder och symbolhandlingar att dra slutsatsen att en förlovning mellan henne och prins William är nära förestående.

l? Kate Middleton hade plötsligt livvakter. Vanliga dödliga har inte rätt till polisskydd, men den som är förlovad med landets blivande monark får omedelbart livvakter.

?Slutsats: polisen vet något som vi inte vet, att paret ska förlova sig.

l När prins William tog examen på officersskolan Sandhurst före jul satt Kate Middleton och hennes föräldrar på första parkett. Inte alls långt från drottning Elizabeth. När prins Harry tog sin examen var hans flickvän Chelsy Davy, lika skandalomsusad som prinsen själv, portförbjuden.

Slutsats: Kate Middleton har klarat det svåraste hindret, drottningens kritiska blick. Alltså måste en förlovning vara nära förestående.

l Kungliga förlovningar tillkännages ofta i februari. Som prins Charles och Dianas förlovning i februari 1981.

Slutsats: saken är klar. Så klar att varuhuskedjan

Förlovningsservisen klar

Woolworths redan har en färdig förlovningsservis i lager, redo att plockas fram i samma stund som beskedet kommer.

Kate Middleton får rojalisterna att drömma om en ny storhetstid för det, efter skilsmässor och Dianas tragiska död, illa medfarna hovet.

Hon jämförs redan med Diana. Folk som jobbade åt den närmast helgonförklarade prinsessan försäkrar att hon skulle ha älskat Kate.

25-åringen är inte adlig, men anses ändå ha den rätta bakgrunden för att vara prinsessämne. Kate har gått på fina privatskolor och har examen i konsthistoria från St Andrewsuniversitetet.

Träffades på St Andrews

På fritiden är det solida överklassaktiviteter som gäller. Hon tittar gärna på polomatcher, spelar tennis och åker skidor på ”rätt” orter i Alperna. Trots att hon bara är 25 år klär hon sig som en kunglig dam förväntas; i stora hattar och diskreta dräkter.

Paret träffades när de båda studerade på St Andrews. De ingick i samma vänkrets och delade lägenhet innan de 2003 blev ett par.

Den svenske kungen har berättat hur det sa ”klick” när han såg Silvia Sommerlath i samband med OS i München 1972. Kanske kommer prins William berätta om när han för första gången fick upp ögonen för Kate Middleton.

Sa klick

Enligt vänner till paret inträffade detta i samband med en modevisning, till förmån för välgörenhet, på universitetet. Kates vänner lurade då i henne

att ha en genomskinlig svart klänning som lämnade väldigt lite åt fantasin.


Hon är otroligt diskret. Han litar på henne fullständigt.

Prins William som satt på första raden spärrade upp ögonen när hon skred in. För Kate återstod bara att håva in det största bytet på skolan.

Bilderna från modevisningen är för övrigt det närmaste Kate Middleton varit en skandal under sina år i offentligheten.

– Hon har hållit tyst, liksom hennes familj. Hon är otroligt diskret och det är otänkbart att hon skulle göra något som generade William. Han litar på henne fullständigt, säger en av prinsens vänner till Daily Mail.

Många har eleka tungor

I överklasskretsar, särskilt bland mödrar som anser att deras döttrar är mer passande för prinsen, går det envisa rykten om att Kate Middletons mamma uppmuntrade henne att söka sig till St Andrews när det blev känt att William skulle gå där.

Det finns inga belägg för detta påstående. Däremot råder det inget tvivel om att antalet kvinnliga sökande ökade markant efter den unge prinsens ankomst.

Förlovning eller ej. I veckan fick hovet nog av den närgångna bevakningen av Kate Middleton. Stjärn-advokater anlitades och krigstrummorna började mullra dovt från Buckingham Palace.

Under hot om en rättslig tvist , där allmänhetens sympatier definitivt skulle ligga hos Kate Middleton, valde medierna att retirera.

News International som äger tabloiderna News of the World och The Sun samt morgontidningen The Times lovade att inte köpa in några paparazzibilder på prinsens flickvän. Snart följde andra medieföretag efter.

Prins Charles har lärt sig läxan

Prins Charles beslutade sig dessutom för att bekosta den blivande svärdotterns (?) polisskydd ur egen ficka.

Kanske har Charles lärt sig av sina egna misstag. När ryktena spreds om att den unga, blyga 19-åringen Diana skulle förlova sig med prins Charles fick hon varken vakter eller råd om hur hon skulle hantera pressen.

Sedan följdes varje steg hon tog fram till hennes tragiska död 1997. Varken Charles eller sonen William vill att Kate Middleton ska utsättas för samma behandling.

I sann brittisk anda gäller dock inte mediernas uppgörelse med hovet Chelsy Davy. Samma tidningar som nu bojkottar smygtagna bilder på Kate Middleton publicerar glatt bilder när prins Harrys flickvän är ute och festar.

Så många paparazzifotografer har helt enkelt flyttat över verksamheten till henne.

Jens Kärrman

ARTIKELN HANDLAR OM

Klick!