”Klart att folk tittat snett”

NÖJE

Genom alla år som filmstjärna har Helena Bergström fortsatt vara teatern trogen. Under 2007 lockade hennes Blanche i ”Linje Lusta” många till Stockholms stadsteater. Men hon slog också igenom som regissör. Bergströms debut ”Se upp för dårarna” var en av årets bästa och mest sedda svenska filmer. Hon skrev även manus, tillsammans med Denize Karabuda. En stark start på en ny karriär.

Foto: BYTTE RIKTNING Efter att ha stått framför kameran och på scen i åratal blev 2007 året då Helena Bergström gjorde något helt annat – regisserade en film.

Från hyllad skådespelerska till framgångsrik regissör.

2007 har Helena Bergström haft ett succéår.

– Det har varit fantastiskt, säger hon.

Helena Bergström, 43, springer runt på produktionsbolaget ”Sweetwater”. Fixar kaffe och bullar till alla, pratar med maken Colin Nutley, kollegan Liselotte.

Hon har två mobiler, en i varje hand. Det här med att sitta still, privat eller i karriären, verkar inte ligga för Helena Bergström.

2008 är redan fullt inbokat med lanseringen av Colin Nutleys nya film ”Angel”, inspelningarna av SVT: s nästa juldrama ”Selma och Sophie”, teater och förberedelser för nya filmen. Listan fortsätter.

En tittarsuccé

Efter tjugo år som hyllad och framgångsrik skådespelerska blev hon med regidebuten, feelgoodsagan ”Se upp för dårarna”, filmmakare bakom en av årets mest sedda svenska filmer.

– Det har varit en sådan enorm vändpunkt för mig. Att jag kunde, fick och att jag vågade ta steget och regissera, säger hon.

Framgången har också väckt viss avundsjuka från skådespelarkollegor och andra regissörer.

– Det är klart att folk tittat snett som faan. Jag har i många år samarbetat med min man och fått huvudroll efter huvudroll. ”Och hon tror att hon kan sjunga och nu ska hon regissera”, säger Helena med låtsasklagande röst.

Och hon ska regissera igen. Nya filmen ”Så olika” har redan fått pengar från Filminstitutet.

Just den ekonomiska delen av filmarbetet upplevde Helena Bergström som mest jobbig med att vara regissör.

Finansieringen av ”Se upp för dårarna” var inte helt klar när filmen spelades in, ett misstag som hon inte tänker göra om inför nästa film. Särskilt som maken Colin Nutley återigen producerar.

– När man har spelat in en timmes övertid – då ska man gömma sig för sin man när man kommer hem, det är ingen ”hit”.

”Skäller ut honom”

Har du förändrats när du jobbar med Colin?

– Ibland skyller han på det. ”Det skulle du aldrig säga till någon annan, du har blivit så jobbig sedan du börjat regissera.” Men det är klart att jag inte skulle säga så till någon annan – jag sitter ju och skäller ut honom för att han är min man, säger hon och skrattar.

Vad minns du själv av 2007?

– Då tänker jag absolut inte på det glamorösa – filmpremiären eller på att jag spelat i ”Linje Lusta”. Då tänker jag att fick jag ta bort min häst, att min son bröt armen, att min dotter bröt foten. Det som verkligen drabbat mig.