Filip och Fredrik om hemliga testpiloten – och succén

NÖJE

Filip: ”Ofta tänker folk att allting är riggat i tv”

1 av 6 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Filip & Fredriks nya serie heter ”Jorden runt på sex steg” och hade premiär på Kanal 5 den 16 september. Det blev en strapatsrik resa för duon där de vid ett tillfälle blev så sjuka att de hamnade på sjukhus i Dakar.

Filip och Fredrik klarade uppgiften i gårdagens ”Jorden runt på sex steg” – och gör världen i sex steg.

Nu berättar de för Nöjesbladet om glädjen – och avslöjar också att en hemlig testpilot provat konceptet innan dem.

– Ofta tänker folk att allting är riggat i tv, säger Filip Hammar.

I det andra avsnittet av ”Jorden runt på sex steg” fick Filip Hammar och Fredrik Wikingsson en uppgift av Gordon Ramsay – att via en kedja av bekantskaper i sex steg ta sig från en nepalesisk by till stjärnkocken som befinner sig i Los Angeles.

Från Nepal fortsatte resan till Japan och därifrån till Nya Zeeland. Slutligen var duon i Los Angeles på en ”Masterchef”-inspelning med stjärnan.

De klarade det.

– Det finns olika sorters glädje. Det ger en värme när man tycker och man tycker om världen lite mer när man har lyckats med en sådan grej. Man blir lycklig av att känna att det är så nära. Framför allt när folk stänger gränser och mänskliga murar. Fattar man inte att det är kompisars kompisar som man stänger ute? Man hänger ihop. Det är så nära, säger Fredrik Wikingsson.

”Inte en susning”

Filip Hammar förklarar att de inte hade en aning om de skulle klara av uppgiften.

– Det är sant. Ofta tänker folk, vilket är rättmätigt, att allt är riggat i tv. För det är det ofta. Här var det inte det. Vi sa att vi tror att det funkar, men vi hade inte en susning, säger Filip Hammar.

Men lät ni inte någon annan testat en resa före er?

– Jo, enda problemet var att den personen, som är jätteduktig, åkte från USA och träffade en DJ i Norge. Den personen kände tusentals människor. Det är svårare om man börjar i en bergsby i Nepal som vi gjorde, säger Wikingsson.

– Han slutförde väl inte resan heller, säger Filip.

– Nej, säger Fredrik.

– Vi fattade att det eventuellt skulle gå. Det är som en patiens. Men det behöver inte fungera varje gång. En våg av lättnad sjönk över oss när vi insåg att vi var hemma, fortsätter Filip Hammar.

Försöker sälja konceptet

Filip och Fredrik är väldigt förtjusta i det egna konceptet, och i dagarna har de varit i Los Angeles för att försöka sälja "programformatet", som det heter i branschsammanhang, till stora tv-bolag som CNN och ABC.

– Vi ska försöka sälja det till varenda jäkla tv-kanal vi kan. Det är med stor ödmjukhet vi käkar pizza med CNN. De gör ju även lite mer äventyrsliknande program också, inte bara nyheter. Så det skulle passa in där, säger Fredrik.

De inser att om ett amerikanskt bolag plockar upp "formatet" så finns risken att det kommer att se helt annorlunda ut.

– Alla förändringar får man vara ödmjuk inför, och bara hacka i sig. Det vore jättekul att se amerikanska komiker göra det här. Klart det finns en ekonomisk aspekt i att sälja det här. Men det häftigaste i det här för oss är att käka lunch med CNN, säger Filip.

Wikingsson har redan ett passande drömpar i åtanke för en amerikansk version.

Jack Black och Amy Schumer, säger Fredrik.

Tror på ny säsong

Filip Hammar menar att det är ett större amerikanskt intresse för detta koncept jämfört med allt annat de tidigare gjort.

– Men man vill ändå inte se rubriken ”Nu är 'Jorden runt...' klart för USA. Det är en lång väg, säger Hammar.

Duon har ställt in sig på att göra en ny säsong av serien på Kanal 5.

– Jag tippar på att det blir en till. Så länge vi inte supertankar, säger Filip Hammar.

ARTIKELN HANDLAR OM