Allt färre röstar i Melodifestivalen

NÖJE

SVT:s schlagerpengar till Radiohjälpen minskar drastiskt

Foto: Färre personer röstar De två första deltävlingarna har höga tittarsiffror, men färre personer röstar. Det innebär att Radiohjälpen får mindre pengar av SVT. ”Vi brukar ligga kring en miljon kronor per program, så det här är klart mindre”, säger Radiohjälpens generalsekreterare Finn Norgren.

SVT:s nya regelverk för ”Melodifestivalen” har snuvat Radiohjälpen på över 600 000 kronor – hittills.

Den kortare röstningstiden gör att hjälporganisationen får avsevärt mycket mindre pengar än i fjol.

– Det är tråkigt, säger Radiohjälpens generalsekreterare Finn Norgren.

SVT jublar över tittarsiffrorna för de första två deltävlingarna av Melodifestivalen: över tre miljoner tittare per program är mer än vad man hade i fjol.

Men antalet inkomna telefon- och sms-röster är däremot avsevärt färre än under 2010. Hela 210 000 färre inkomna röster är det dystra totalfacit som stirrar kanalen i vitögat efter två avklarade program.

Mindre tid att rösta

Detta innebär även mindre pengar till hjälporganisationen Radiohjälpen, som SVT skänker en stor del av vinsten från telefonrösterna till. Drygt 618 000 färre kronor har hittills kommit in till Radiohjälpen under de första två programmen, jämfört med i fjol.

En del av förklaringen till det är att tittarna inte har lika lång tid att ringa in och rösta på sina favoritbidrag.

– Vi har något kortare röstningstider i år, bekräftar SVT:s projektledare Thomas Hall.

Varför har ni det?

– Det har med omstruktureringen av programmet att göra. Det rör sig bara om någon minut eller så, men visst, det kan vara en del av anledningen till att det inte är riktigt lika många röster i år.

Radiohjälpens generalsekreterare Finn Norgren är på tjänsteresa i Burkina Faso och har inte informerats om de svaga siffrorna.

– Vi brukar ligga kring en miljon kronor per program, så det här är klart mindre. Vi vet att SVT brukar försöka trigga folk att ringa det dyrare numret, men vi är inte involverade i hur de gör det, säger han.

Ingen förlängning

Vad säger du om att SVT kortat röstningstiden?

– Det är tråkigt att det har blivit färre samtal, men vi har inga synpunkter i hur de lägger upp röstningssystemet.

SVT anser inte att röstningen bör förlängas så att fler tittare hinner ringa in och skänka pengar till Radiohjälpen.

– Nej, jag tycker ändå vi ligger på en rimlig nivå, säger Thomas Hall.

Förtydligande

Nöjesbladet förtydligar. Med anledning av artikeln om SVT:s pengainsamling till Radiohjälpen vill Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen, göra följande förtydligande:

– Ur ett tävlingsperspektiv är vi nöjda med nivåerna på röstandet. Men självklart vill vi förstås samla in så mycket pengar som möjligt till Radiohjälpen.

ARTIKELN HANDLAR OM