Mejla

Jens Peterson

Vi får inte se dem – förrän efter galan

NÖJE

Jens Peterson om årets Oscarnomineringar

Tolv nomineringar till "The Kings speech" väger tungt.

Men en för Susanne Biers "Hämnden" med Mikael Persbrandt är också en triumf.

Kings speech och Hämnden.

Två av de bästa filmerna 2010. Två mästerliga filmer. Helt rätt att de finns med bland de som kan vinna Oscar om en månad.

Nu får Hämnden nöja sig med att tävla mot andra icke-engelskspråkiga. Jag tycker den kunde varit värd en nominering även för manus och varför inte regi.

Men så funkar inte Hollywood och Oscar.

I stort är det många filmer som återkommer från den senaste tidens galor och prisutdelningar. Social network, Black swan, 127 timmar, True grit, The fighter och Winters bone.

En del går på bio i Sverige, andra kommer den närmaste tiden. "The kings speech" når svenska biografer nästa vecka, den 4 februari.

Tyvärr når inte The fighter Sverige förrän 11 mars – efter Oscargalan. De mest nyfikna lär hitta andra vägar att se den.

"The fighter" är stark och jag gillar också "True grit" som gav ännu en Oscarnominering åt Jeff Bridges.

I klassen dokumentär hittar jag en annan favorit som nominerats: Exit through the giftshop av Banksy. En underhållande och originell film av den hemlige brittiske konstnären.

Men är det dokumentär eller påhitt?

Debatt lär följa.

Svenska "I rymden finns inga känslor" nådde inte ända fram. Synd, för det är en charmig film. Men den har en lekfull lätthet som kanske inte drabbar åskådarna lika hårt som "Hämnden" eller mexikanska "Biutiful" eller grekiska "Dogtooth".

"Hämnden" vann Golden globe. Den danska styrkan kan mycket väl ge en Oscar också. Den 27/28 februari vet vi hur det går.

ANNONS

Fynda produkter från IDUN Minerals! Just nu 20% rabatt på populär makeup, hudvård och hårvård.

Extern länk från Apohem

Köp här!

Av: 

Jens Peterson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jens Peterson