– Ett gräl om dagen räcker

NÖJE

Martin ”Rocky” Kellerman har blivit sambo, squashspelare, västeråsare – och ganska nykter

1 av 4 | Foto: HANS LIV ÄR EN SERIE ”Rocky” har flyttat med husse till Västerås – men Stockholmsvärlden försvinner inte. Martin Kellerman är ofta där, och tänker flytta tillbaka så småningom. Seriehunden speglar hans eget liv och kommer förmodligen att följa honom ända in på ålderdomshemmet.

Terapi, mindre alkohol, sambo – och en flytt till Västerås.

VÄSTERÅS. Livet har förändrats för seriefiguren ”Rocky” och hans husse Martin Kellerman.

Läsarna är vana vid att se seriehunden ”Rocky” som evig singel, hängande på krogen med sina kompisar i Stockholm. Men den senaste tiden är inte mycket sig likt – något som märks i det nya, tjugonde, seriealbumet.

– Jag kom till en punkt då jag haft det tryggt och skönt länge. Jag hade kontroll på allt och var uttråkad. Precis när jag blev öppen för att pröva något nytt så hände det: jag blev kär, berättar ”Rockys” skapare Martin Kellerman.

Kul att haka på

Med kärleken följde mer. Det är till exempel därför vi träffas i en mysig, smått bohemisk lägenhet i ett gammalt vackert hus i Västerås.

Här bor Martin och hans sambo. Vid ett stort skrivbord intill fönstret föds serierna.

– Min tjej pluggar till sjuksköterska här. Jag hade aldrig flyttat annars, jag hade inte ens varit i Västerås. Det var kul att bara haka på någons liv och se vad som händer. Men förändringar är inget som läsarna ropar efter precis – en del tyckte det var katastrof ...

Alkohol varje dag

”Rocky” är Kellermans alter ego. Hunden med den loja uppsynen har speglat hans liv sedan han var 24 år. Tankar, händelser och karaktärer är hämtade från verkligheten.

Förutom att Martin är mer lågmäld är Rocky, säger han själv. Och ja, det stämmer nog. Han har lätt för att uttrycka sig, men pratar eftertänksamt och stillsamt.

Mitt bland humorn och cynismerna är serien extremt självutlämnande. Ett bra exempel är när ”Rocky” kommer in på Systembolaget och expediten undrar om det var han som tidigare frågat

efter ett vin som passar att dricka på jobbet. Det är väldigt kul. Men också sant.

– Jag brukade dricka lite på eftermiddagarna när jag jobbade. Och så var jag mycket på krogen, det blev alkohol varje dag. Nu dricker jag inte alls så mycket, och det är jag glad för. Det var när jag började i terapi som jag ändrade på det, även om jag inte tänker sluta helt, säger Martin Kellerman.

Kär och svartsjuk

För att fylla sitt liv med något annat än drickande blev det – squash.

– Jag har inte gillat sport förut men nu är jag helt tokig i att spela, säger han och låter förvånad själv.

”Rocky 20” handlar mycket om kärlek, eller snarare den besatta förälskelsen. ”Rockys” nya tjej kan inte släppa sitt ex, och den olycklige hunden förtärs av svartsjuka, förnedring och ångest. Hos terapeuten vill han helst ha en tid var fjärde timme.

Känner du aldrig att du lämnar ut dig för mycket?

– Nej, mer andra runt mig i så fall. Men min tjej får kolla innan. Och kompisarna frågar jag om det gäller något speciellt. Ofta är det roligt att skriva om känsliga saker, som olycklig kärlek. Det har ett värde eftersom så många känner igen sig.

Vill hitta en lunk

Terapi, sport, flickvän och mindre

alkohol ... finns inte en risk att ”Rocky” blir för harmonisk?

– Nej, säger Martin Kellerman bestämt. Trivsel för mig är att sitta och gnälla. Jag letar inte toppar eller lycka på det sättet, utan vill mer hitta en lunk i livet. Just nu tänker jag att det är bra att hålla sig till ett gräl om dagen, säger han och skrattar.

– Serien speglar ju mitt liv, och det kommer alltid förändringar. Jag har ingen aning om vad som kan ha hänt om tre år.