– Han tog min story

NÖJE

Serietecknaren Jazan Wild har stämt Idol-Andreas för plagiat

Foto: Jazan Wild, som egentligen heter Jason Barnes, menar att Andreas Carlsson har stulit berättelsen till ”Dandy” från deras gemensamma seriebok ”Dandyworld”.

Stöld eller inte.

Nöjesbladet har tagit del av ett dokument som kan innehålla svaret på om ”Idol”-profilen Andreas Carlssons roman ”Dandy” är ett plagiat.

– Enligt oss har han rätten på sin sida, säger Andreas advokat Thomas Girardi.

När Andreas Carlsson jobbade med Kiss blev han bekant med serietecknaren Jazan Wild. Plötsligt var de samarbetspartners i skapandet av serieromanen ”Dandyworld”. De blev även vänner. Men det var då. Efter att den forne ”Idol”-profilen skrev romanen ”Dandy”, som gavs ut i november, är vänskapen över.

Vill ha med sitt namn

Den har ersatts av en anklagelse om plagiat som bekämpas på två kontinenter – i Sverige och i USA.

– Carlsson försökte medvetet vilseleda mig. Han ville få mig att tro att hans roman inte handlade om ”Dandy” för att på så vis ta min story utan att ge mig erkännandet, skriver Jazan Wild i ett mejl.

Enligt Wild är likheterna mellan Carlssons roman ”Dandy” och serieromanen ”Dandyworld” så stora att den amerikanske serieförfattaren anser att hans namn också borde stå på omslaget. I stället får Jazan Wild ett visst erkännande på sidan två.

Finns avtal

Nöjesbladet har fått ett dokument där likheterna mellan verken jämförs. Om en månad ska parterna infinna sig i rätten i USA.

– Jag tror att rätten kommer att gå på Andreas linje. Men klart att det alltid finns anledningar att vara bekymrad, säger Andreas Carlssons advokat Thomas Girardi.

Liksom den svenske åklagaren Fredrik Ingblad, specialist på immaterialrätt, gör Carlssons advokat bedömningen att det finns ett avtal där Jazan Wild delvis överlåtit rättigheterna till Andreas Carlsson.

”Går inte styrka brott”

I Sverige har Wild polisanmält Carlsson flera gånger, men åklagaren har varje gång lagt ner ärendet. Nu är det upp till Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum att avgöra om fallet ska tas upp igen för Sveriges del.

– Det går inte att styrka att Carlsson har begått något brott, säger åklagaren Fredrik Ingblad.

För USA:s del får en rättegång avgöra utfallet.

Andreas Carlsson vill inte kommentera utan hänvisar till sin advokat. Wild har tidigare stämt tv-bolaget NBC då han ansåg att likheterna var för stora mellan en serieroman han skrivit och tv-serien ”Heroes”. Processen är inte avgjord.