”The Kings speech” är verkligen en vinnare

Publicerad:
Uppdaterad:

Jens Peterson om årets Oscar-vinnare

Colin Firth och Helena Bonham Carter i "The King's Speech".
Colin Firth och Helena Bonham Carter i "The King's Speech".

Rätt filmer vann.

Härligt att Hämnden fick Oscar. Härligt att Colin Firth fick Oscar.

"The kings speech" blev störst. En gammaldags god film på en gammaldags gala.

Anne Hathaway och James Franco var värdar, ett programledarpar som skulle locka yngre tittare i USA.

Men årets Oscarsgala hade gott om återblickar och många påminnelser om forna tiders Hollywood. Där fanns veteranen Kirk Douglas som tog gott om tid på sig att dela ut pris för kvinnlig biroll. Där fanns svartvita återblickar och stumfilmsklipp. Där hördes klassisk filmmusik.

Och där fanns tidigare mångårige värden Billy Crystal som i sin tur hyllade ännu tidigare kollegan Bob Hope.

Det kändes som en mycket typisk, klassisk Oscarsgala. Väluppfostrad och välklädd. Anne Hathaway bytte väl klänning i varenda reklampaus, och herrarna visade upp sig i stiliga smokingvarianter.

Gwyneth Paltrow sjöng en av de nominerade sångerna, men Randy Newman vann. Inte ett av de starkaste åren för filmlåtar. Kanske därför programmet hade en enkät där folk fick säga, eller sjunga, sin favorit. President Barack Obama plockade den bästa: As time goes by från "Casablanca".

Ännu en svartvit klassiker denna återblickarnas natt. Som slutade med att en barnkör sjöng Over the rainbow ur 1930-talsgodbiten Trollkarlen från Oz.

Vinnarna var ungefär de väntade, med några överraskningar.

Att Melissa Leo skulle vinna för bästa biroll, i stället för Helena Bonham Carter (The Kings speech) eller Hailee Steinfeld (True grit) gjorde inte bara mig förvånad. Melissa Leo själv såg mest chockad ut, och reagerade så överraskad att hon började se ut som en dålig skådespelare.

Hon fann sig efter en stund, och undslapp sig till och med ett "fucking" mitt i det direktsända tacktalet. Christian Bale, en mer väntad vinnare för "The fighter", inledde sitt tack med "bloody hell".

Natalie Portman var snyftande rörd av att vinna, medan Colin Firth tacktalade mer sammanbitet. Amerikaner verkar bli mer känslosamma av att få Oscar, medan engelsmännen tar det coolare.

Susanne Bier såg rörd och tagen ut när hon fick sin Oscar av Helen Mirren. Hämnden, som heter "In a better world" på engelska, är en mycket värdig vinnare, och Bier har en stark serie filmer bakom sig.

Mikael Persbrandt har en av huvudrollerna i Hämnden och skymtade i filmklippet som visades. Den som tittade efter svenska ansikten kunde också se en glimt av Gustaf Skarsgård när Peter Weirs "The way back" visades som nominerad. Den vann dock inte för bästa smink.

Inception fick många tekniska priser och Christopher Nolans film kändes som en annan av kvällens vinnare.

Men "The Kings speech" fick tunga statyetter. Den är ingen påkostad studioprodukt, utan har växt fram som prisfavorit steg för steg när fler och fler har sett den. Det är trots allt en liten film gjord med förhållandevis små resurser. Men den gör stort intryck.

Årets Oscarsgala var OK, och det gick undan. Men det är roligare att se en bra film på bio. Just nu går flera av galans nominerade på svenska biografer. Passa på. "The Kings speech" är verkligen en vinnare.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN