Nöje

Låt hjärtesången bli en riktig jättehit

NÖJE

Sommartider är festivaltider.

Den 7 juli slår Ekebofestivalen i Munka Ljungby upp portarna för tionde gången.

Eliten av svenska dansband sluter upp för att garantera en hejdundrande jubileumsfest.

”Dansfest - Ekebofestivalen 10 år” (Scranta) är en utmärkt aptitretare.

Kina Jaarnek tolkar Elvis.
Kina Jaarnek tolkar Elvis.

På den här speciellt framtagna jubileums-cd:n samsas de största och bästa namnen från starten 1996 till årets debutanter. Men låt dig inte luras av Christer Sjögrens nuna på omslaget - Vikingarna kommer inte, utan är enbart med på plattan.

Men storheter som Grönwalls, Lasse Stefanz och Sten & Stanley är med både på skiva och på scen. Och Thorleifs, som spelat i Munka Ljungby alla tio åren, dyker upp.

”Dansfest” innehåller mycket gammal skåpmat, som ”En dag i taget” med Arvingarna från 1997. Men det är 19 låtar och bra variation mellan bidragen. Jag brukar ha svårt för Dan Stråheds gladvisor på skånska men ”Långt bort i skogen” är ett litet fynd.

Erica Sjöström i Drifters kan jag aldrig få nog av. Här är hon sagolik i den kaxiga ”Det finns inget att hämta”. Highlights representeras av dansbandspoppiga ”Kommer du ihåg mig” från vinterns femplushyllade debut. Kina Jaarnek sätter ner foten med sexiga Elvis-tolkningen ”Such a night”.

Det blir nog bra i Ekebo.

Är det nån enda dansbandslåt som förtjänat att bli en hit de senaste åren är det Leffe Melanders och Jessica Hultgrens ”Memories of you”. Det är en klockren, countrydoftande ballad som går rakt in i hjärtat.

Efter att ha spelats in av en hel rad artister, både på svenska och engelska, dyker den nu upp igen som finfint andraspår på Kumlabandet Novas färska sommarsingel ”Här och nu”. Bandet gör en av de vackraste inspelningarna jag hört av ”Memories of you”, jordnära, akustiskt, dansant, innerligt. Sångerskan Cathrine Nycander, 26, har Jill Johnson bland förebilderna - och det hörs i positiv bemärkelse.

”I saw your picture in a magazine”.” Jag måste höra den igen och igen.

Kom igen nu då, lilla hjärtesång! Become a huge hit!

Lena Pålssons orkester går i graven i september. Det är ännu ett trist nedläggningsbesked.

Bandet, med förra Wizex-sångerskan och förre Schytts-frontmannen Peter Danielson, var en av förra årets gladaste nyheter.

Men båda fortsätter på varsitt håll. Lena satsar på krogshow, minsann. En större tröst är att den gode Peter redan i höst gör comeback med singel och orkester i eget namn.

- Jag har precis börjat söka efter medlemmar, och släpper förhoppningsvis en första singel i september, säger han i ett mejl till mig.

Den 9 september i Sägnernas hus, Sandhem, står Lena Pålssons orkester på scen för sista gången med den här sättningen.

Bäst just nu

Michael Nystås

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje