Äntligen släpps den box jag längtat efter

NÖJE

NEW YORK

LaRue är död.

Men snart återuppstår han igen.

Foto: J.D LaRue - spelad av Kiel Martin.

"Spanarna på Hill Street" kommer äntligen på dvd.

Ända sedan de i början av 2000-talet började paketera gamla tv-serier i lyxiga dvd-boxar har jag väntat på den här nyheten.

Snillet Steven Bochcos "Spanarna på Hill Street" - eller "Hill Street Blues", som den heter i original - var ju inte bara den dramaserie som i all sin nyskapande råhet banade väg för senare decenniers explosion av amerikansk tv-briljans.

"Spanarna på Hill Street" var, tillsammans med Zeb Macahan, Kapten Haddock och ett antal popskivor, den kulturyttring som definierade hela min uppväxt.

Oändliga veckor av skoltristess i ångestfyllt vintermörker gick att stå ut med för att man visste att man varje måndagskväll fick göra den magiska resan till Chicagos sydsida och träffa vänner som verkligen inte hade ett skit att göra med den unket doftande täckjacksglåmigheten i de knastertorra korridorerna på Maserskolan i Borlänge.

Furillo, Esterhaus, Bobby Hill, Renko, Belker, Howard Hunter, Sid the Snitch ...

Fay Furillo är den det ska bli intressantast att återse.

Som korkad 14-åring stönade man av pubertal irritation varje gång hon dök upp - en gapig kärring som förstörde för sin stentuffe exmake och den bedårande Joyce Davenport.

I dag har jag en känsla av att det framför allt är henne jag kommer att identifiera mig med.

Om det inte är Henry Goldblume förstås - den suveränt porträtterade judiske liberalen som försökte ta sig fram i världen med lika delar fasta övertygelser och pressande osäkerhet.

Mina övertygelser kanske inte är så fasta längre, men, ja ...

Fast den store idolen är och förblir förstås J.D LaRue - Hill Street-stationens egen Slinkens Ragnar, om ni minns krönikorna om honom; en hal playboy med alkoholproblem, kvinnotycke och åtminstone ena foten i den gråzon poliser bör gå långa omvägar runt.

Jag var så fascinerad av honom att mitt hjärta brast - nåja - när det flera år senare framkom att Kiel Martin, som spelade LaRue med sådan pregnans att man förstod att han var precis likadan själv, hade avlidit.

Men 24 januari återuppstår han alltså igen.

Jag börjar bygga campingplatsen utanför Kim"s Video nu.

Orsaker till extas

Per Bjurman

ARTIKELN HANDLAR OM