P1 är kunskap - kunskap är sexigt

NÖJE

Om sommaren älskar jag mest av allt P 1.

P 1 är älskansvärt, duktigt och irriterande.

Och de har Norra Kvarken!

P 1 är min sommarkatt. Jag slänger ut den när hösten kommer, sånär som på några enstaka morgonsändningar, och tar den tillbaka i juni.

Tiden, lugnet, för P 1 finns på sommaren.

Klassikern "Sommar" går i P 1, givetvis, med fina människor som Åke Ortmark, Alexandra Rapaport, Johan Rheborg, Klas Östergren, Micke Persbrandt, Kattis Ahlström, Olof Thunberg, Magnus Härenstam och Inga-Britt Ahlenius, bland många, att lyssna till.

Nedlagda " Trädgårdsdags" var ren porr för mig som aldrig brytt mig om en verklig trädgård. (Porr är ju alltid bäst i teorin.)

Och "Gender" - "programmet med fokus på genus". Gender! En anglicism i P 1! Lite modernt, sådär. Gulligt.

"Vetandets värld" är alltid briljant. Vetande. Vem ägnar sig åt VETANDE i dag? Inte TV 4, that"s fo sho. Och "Studio 1" är mysigt tryggt för där - och i hela P 1 - är alltid George Bush (och hela USA) en korkad bov och Irakkriget alltid en mordisk styggelse. Det är vänsteristiskt och Sverigevackert 70-talistproggigt.

Och "Naturbruk" " mmm. Jag njuter trots att jag är så ointresserad. Den lugna tonen, de mentalt knarrande kvistarna i jaktlaget, är en sommaräng för själen.

Och "Odla med P 1" - som ersatte "Trädgårdsdags - där lyssnarna ringer in och frågar varför en av de två svartvinbärsbuskarna vägrar ta sig och en expert svarar att testa att klippa ned den rejält. Det visst man ju inte! P 1 är lärorikt. P 1 är kunskap. Kunskap är sexigt.

I "Kropp och själ" blir det uppenbart att P 1:s lyssnare är livrädda för fästingar och borrelia. Det är inte jag. Och ibland hör jag Gunnar Bohlin kåsera. Han är storartad.

Men jag tål inte "Radioföljetongen". Då zappar jag till Mix/Megapol och Basshunters förbaskade "Boten Anna".

Men sen, åh, sen, sen kommer "Land- och Sjöväder". Norra Kvarken! Norra Kvarken för tusan! NORRA KVARKEN!!! Jag vet inte var den ligger, mer än sist i "Sjöväder", så sensationellt barndomstrygg, den har alltid legat där.

Precis som P 1 om sommaren.

Innelistan och Utelistan

Veckans

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM