Mejla

Jan-Olov Andersson

Lysande berättaren Sven Melander lyfte första ”Stjärnorna på slottet”

Han gjorde en oförglömlig roll i en av svensk films allra största klassiker. Blev en banbrytande tv-underhållare. Och mycket mer.

Det var smart av SVT att dra igång 13:e säsongen av ”Stjärnorna på slottet” med den största av stjärnorna, Sven Melander, 71.

Inget ont om Kajsa Ernst, 56, Alexander Karim, 42, Camilla Läckberg, 44, och Lena Söderblom, 83. Men Sven Melander har befunnit sig i rampljuset och varit enormt folkkär – hela tiden – i snart 40 år.

Trots att nog få förknippar honom med det, så beskriver han i programmet de tidiga åren som journalist på Aftonbladet som de kanske lyckligaste i hans liv. Hur man lärde sig fantastiskt mycket. Hur han lärde känna kommande radarpartnern Åke Cato.

Jag förstår precis vad Melander menar. Jag var 23 år när jag blev anställd på Aftonbladet. Man längtade till jobbet varje dag. Till alla kunniga, smarta, roliga, smått galna och sköna arbetskamrater.

– Det är ett bus i hans ögon hela tiden, säger Alexander Karim om Sven Melander i programmet.

Jojo, det såg vi arbetskamrater. Sven Melander blev ofta medelpunkten som spred glädje, som lockade till skratt, när vi hade fester efter jobbet. Att han via rollen som fyllot ”Berra” i Lasse Åbergs ”Sällskapsresan” (1980) skulle segla iväg och bli banbrytande tv-underhållare och sedan framgångsrik översättare, skådespelare och regissör, förvånade knappast någon.

Sven Melander.
Sven Melander.

Det mesta av det bästa avhandlas förstås i programmet.

Några kul detaljer kring ”Sällskapsresan”. Tv-framgångar som ”Nöjesmaskinen” och ”Nöjesmassakern”. Den klassiska sketchen när han skäller ut en liten flicka. Vi fick också återblickar till barndomen. En lycklig uppväxt med stöttande föräldrar. Hur hans mamma adopterade bort ett barn som föddes före Sven och hans bror, men också om den starka återföreningen med honom i vuxen ålder.

Annars ganska lite om privatlivet. Beslutet att sluta dricka och cancern han drabbades av och behandlades för strax innan inspelningen av ”Stjärnorna på slottet” nästan hastades förbi. Inga tårar, fast det var nära när han pratade om Åke Cato, som gick bort i november 2016. Han som skrev och så gjorde Sven så att det blev roligt (Catos egen beskrivning av deras samarbete).

Nu blev det nästan feelgood för hela slanten. Inte mig emot. Sven Melander är en så lysande berättare, att han nästan hade kunnat sitta ensam i en tv-studio och dragit samma historier, utan att underhållningsvärdet hade minskat.

Publisert:

LÄS VIDARE