Petter Stordalen ger barnen 25 miljarder

Har tjänat astronomiska summor på hotellaffärer

1 av 4
NÖJE

Petter Stordalen, 55, ger bort delar av sin förmögenhet.

Hotellmogulen skriver över 25 miljarder kronor på sina tre barn, skriver VG.

– Det är en försäkring om att barnen kommer att ta över ansvaret för koncernen, säger han.

Petter Stordalen har tjänat astronomiska summor på sina investeringsaffärer. Nu ger han bort en liten del av dem till sina barn.

Hotellkungen skänker strax över 25,7 miljarder svenska kronor till barnen Emilie, 25, Henrik, 23, och Jakob, 20. Sönerna och döttrarna får 8,5 miljarder var i form av andelar i bolaget Strawberry Holding AS, som bland annat inkluderar hotellkoncernen Nordic Choice Hotels.

Ska inte gå i pension

Anledningen är att Stordalen vill försäkra sig om att de kommer att fortsätta driva bolaget efter hans död.

– Jag har inga planer på att pensionera mig, men det är en försäkring om att barnen kommer att ta över ansvaret för koncernen om jag skulle råka ut för en flygolycka eller på något annat sätt inte vara kvar. Detta säkerhetsställer långsiktigheten och kontinuiteten och hindrar möjligheterna att sälja, dela eller börsnotera koncernen, säger han till VG.

Vill ha ungdomligt driv

I praktiken innebär överföringen inga ändringar utöver ägarskapet i familjen. Petter Stordalen planerar att fortsätta driva hotellen ett bra tag framöver.

– Om jag hade väntat med att göra detta tills jag exempelvis blev 75 år hade mina barn varit i min ålder när de fick ansvaret. Då får man inte med det ungdomliga lyftet och drivet som man har i 20-årsåldern. Därför ger jag dem nu, säger han.

Nordic Choice Hotels äger hotell i både Norge, Sverige, Danmark och Finland. I maj invigde han sitt nya hotell At Six på Brunkebergs torg i Stockholm. Enligt VG är Stordalen Norges rikaste person.

10 kvinnliga artisterna som tjänade mest 2017 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM