En av de starkaste bekännelserna i ”Stjärnorna på slottets” historia

avJan-Olov Andersson

NÖJE

Starten för tolfte säsongen av SVT:s ”Stjärnorna på slottet”, visade verkligen upp två sidor av Peter Jöback.

En självsäker artist med väldigt höga tankar om sig själv. Och en osäker människa, märkt av att som ung ha blivit utsatt för sexuella övergrepp.

(texten uppdaterad 3 januari 2018)

Nytt slott, ny kock – men ingen större skillnad på programmet.
Jo, kanske att det lite grann blev ännu mer av en monolog än tidigare. Som i TV 4:s ”Så mycket bättre”, där det ibland har känts som att vissa deltagare knappt har varit med i programserien förrän de har fått sina egna avsnitt.
Kringaktiviteterna kan bli mer eller mindre fåniga, men att åka zipline ute i skogen, skapade mer dramatik än väntat. En skräckslagen Ann-Louise Hanson såg till att slippa, sedan hon sett hur Marianne Mörck genom något misstag fastnade innan hon nådde slutstationen och fick hjälpas dit – högt upp över marken.

Har höga tankar om sig själv

Vi fick The Peter Jöback story. Strulig uppväxt i stökig familj med lånad rikedom. Att få börja musiklinjen på Adolf Fredriks skola blev något av en räddning för honom. Tidiga roller i musikaler. Som växte till huvudroller. ”Kristina från Duvemåla”, en vändpunkt som definitivt sköt honom mot stjärnorna. Och den Peter Jöback vi känner i dag – firad stjärna även på internationella musikalscener. I West End i London, på Broadway i New York.
Flera gånger förstod vi att han (om än med viss rätt) har väldigt höga tankar om sig själv som artist. Man har rätt mycket hybris om man beskriver Björn & Benny-musikalen ”Kristina från Duvemåla” som ”ett sammanhang som faktiskt var så bra som jag var”.

Vågade inte stå för sin sexualitet

Samtidigt fanns där hela tiden hans osäkerhet som människan Peter Jöback. Han som i åratal, även som vuxen kändis, inte vågade stå för att han var gay. Han som under ungdomsåren blev utsatt för sexuella övergrepp. Det blev en av de starkaste och mest gripande bekännelserna i hela programseriens historia, som gav en omtumlande start på årets säsong.
Men somligt avhandlades väldigt fort. Hur fungerar papparollen när man ständigt är ute i världen och sjunger? Och var tog mamma Monica (1941-2012) vägen i historien? Hon som själv lite grann var artist och beskrevs så kärleksfullt i inledningen av programmet. Fanns hon aldrig på plats för att bekräfta sonen, när han gick i hennes fotspår?

Det här är årets upplaga av "Stjärnorna på slottet" 00:55
ARTIKELN HANDLAR OM