”The Nile Hilton Incident”-regissören: ”Nomineringen är ett politiskt framsteg”

avStina Dahlgren

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Carolina Byrmo
Regissören Tarik Saleh.

Filmen ”The Nile Hilton Incident” är nominerad i åtta kategorier inför Gulbaggegalan 2018.

För regissören Tarik Saleh är nomineringarna viktiga på fler än ett sätt.

– Det är fantastiskt att juryn har betraktat den som svensk, det tycker jag är ett politiskt framsteg, säger han.

Filmen ”The Nile Hilton Incident” är nominerad i åtta kategorier inför årets Guldbaggegala. För regissören, Tarik Saleh, kom beskedet som en chock.

– Jag fick veta att vi var nominerade i de tre huvudkategorierna och bara det var ju fantastiskt. Men åtta kategorier, det är overkligt, säger han.

Stoppades av polisen i Egypten

”The Nile Hilton Incident” är baserad på en verklig händelse från 2008 då en libanesisk Idol-vinnare mördades på ett hotell i Dubai. När filmen skulle ha visning i Egypten blev den stoppad av polisen skrev Egypt Independent. Anledningen är fortfarande oklar.

– Den blev politisk framför allt efter att den blev totalförbjuden i Egypten, och det finns ett politiskt statement i den. Det finns ett tjat hela tiden om vad som är svenskt, men de som tjatar om det tillhör det förflutna. Vi som är den nya generationen tänker inte så, säger Saleh.

Han är glatt överraskad att filmen är nominerad till ett svenskt pris då den är på arabiska.

– För mig är det viktigt. Att vara svensk kan vara så mycket och det är möjligt att vara den man vill här. En kille kan klä sig i tjejkläder, du kanske vill konvertera till judendomen eller bli buddhist. För mig är det självklart att du kan vara svensk och alla de här sakerna.

”Ett politiskt framsteg”

Han tar upp fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimoviz som exempel, även om han inte vill jämföra sig med legendaren.

– Men han är den bästa svenska fotbollsspelaren genom tiderna och han räknas som svensk, precis som ”The Nile Hilton Incident”. Därför är det fantastiskt att juryn har betraktat den som svensk, det tycker jag är ett politiskt framsteg, säger Tarik Saleh.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM