Christer Björkmans besked – inget American song contest 2023

Sätts på paus efter fiaskot: ”Svårt att nå ut”

Den amerikanska versionen av Eurovision blev ett fiasko.

Nu bekräftar Christer Björkman att American song contest 2023 inte blir av.

– Det är svårt att nå ut i ett sånt jättebrus som det är i USA, säger han.

Christer Björkman, 65, lämnade Melodifestivalen för att satsa på den amerikanska varianten av Eurovision. Men formatet flög inte högt och programmet hade lägre tittarsiffror i hela USA än vad Melodifestivalen hade i lilla Sverige.

Under helgens spanska uttagning till Eurovision, ”Benidorm fest”, bekräftade Christer Björkman att det inte blir någon ny säsong för American song contest i år. Men att han hoppas på att de kan återvända 2024.

– Det är sagt att tidsaspekten för att få ihop en tävling 2023 börjar bli kritisk och det är möjligt att det skjuts till 2024, säger Christer Björkman till Aftonbladet.

Christer Björkman.
Christer Björkman.

Björkman: Tar tid att etablera sig

Christer Björkman tillägger att han är stolt över teamet bakom American song contest. Men att han inte är säker på om tv-kanalen NBC vill fortsätta med tävlingen.

– Det är svårt att nå ut i ett sånt jättebrus som det är i USA. Ett nytt format går inte på en säsong, man måste ha uthållighet, man måste våga tro och ge tid tid och fler säsonger, säger Björkman.

Han tror att de behöver runt fem år för att etablera sig i USA och jämför det med ”Idol” som behövde tre säsonger för att ta fart.

Kelly Clarkson var programledare för ”American Song Contest” tillsammans med Snoop Dogg.
Kelly Clarkson var programledare för ”American Song Contest” tillsammans med Snoop Dogg.

Tv-kanalen ansvariga för fiaskot

Tidigare har Christer Björkman uttryckt sin besvikelse över fiaskot för den amerikanska varianten av programmet.

Han menade då att NBC inte lyckades med marknadsföringen av programmet och att det inte var genomtänkt att sända det samtidigt som ”Idol”.

– Det är en massa saker som jag tycker kunde gjorts annorlunda för att få bättre spridning och större vetskap om att det här programmet skulle dyka upp. Men det är deras huvudvärk, det får de deala med och det får de försöka rätta till till en säsong två. Det är lite utanför min makt, sa Christer Björkman då i Fredrik Ralstrands podcast ”Tv-fabriken”

Eurovision fortsätter till Kanada och Sydamerika

Planerna på att expandera Eurovision till Kanada och Sydamerika ligger däremot kvar.

– Det pågår förhandlingar, och arbetet fortskrider. När eller om det blir av han jag inget svar på, säger Christer Björkman.

Men det är fortfarande aktuellt?

– Absolut, i allra högsta grad.

Publisert:

LÄS VIDARE