Hollywoods regissörer har fått bättre villkor

TT

Publicerad 2023-06-24

Strejkande manusförfattare utanför Warner Bros. Studios i Burbank, Los Angeles i maj. Ett nytt kontrakt mellan filmbolagen och regissörsfacket kan leda till en väg ur strejken. Arkivbild.

Hollywoods regissörsfack ”Directors guild of America” (DGA) har röstat om nya kontrakt för film och TV med de stora filmbolagen i Hollywood.

Manusförfattarstrejken pågår fortfarande i Hollywood men nu har regissörsfacket fått en ny överenskommelse. Det rapporterar Los Angeles Times. Kontraktet som gäller i tre år inkluderar en löneökning på 13 procent och nya betalningsmodeller kopplade till internationella prenumeranter på de största strömningsplattformarna. Kontraktet begränsar också användandet av AI och kräver nya säkerhetsåtgärder under filminspelningar.

”Jag vill uppmärksamma att DGA inte har förhandlat i ett vakum. Vi står enade med manusförfattare, skådespelare och filmarbetare i en delad kamp för att föra branschen framåt””, sade DGA:s President Lesli Linka Glatter till LA Times.

Mångas förhoppning är att överenskommelsen för DGA kan leda till en liknande uppgörelse för manusförfattarna i WGA som strejkat i snart två månader.

Regissören och manusförfattaren Matthew Cherry menade däremot att det nya kontraktet inte räcker, och skrev på Twitter att det ”behövs större transparens” kring tittarsiffror på filmer och serier på de olika strömningsplattformarna.

Skådespelarfacket SAG-AFRA ligger fortfarande i förhandling med filmbolagens ”Alliance of motion picture and television producers”, som representerar de stora filmbolagen. SAG-AFRA är redo att börja strejka när deras kontrakt går ut 30 juni.

ANNONS