Marie Nilsson Lind är död

Ainbusksångaren blev 62 år: ”En oändlig sorg”

Publicerad 2024-01-05

Ainbusksångaren Marie Nilsson Lind är död.

Hon blev 62 år gammal.

– Det är en så stor och oändlig sorg, jag saknar henne så mycket, säger systern Hanna Hermansson, till Hela Gotland.

Ainbusk-sångaren Marie Nilsson Lind är död.

Det berättar hennes syster Hanna Hermansson för Hela Gotland.

Hon dog på torsdagen, 62 år gammal.

– Det är en så stor och oändlig sorg, jag saknar henne så mycket, säger Hanna Hermansson, som firade nyår tillsammans med sin syster.

För bara några dagar sedan, den 28 december dog Marie Nilsson Linds make Magnus Lind, 78, efter en tids sjukdom.

– Jag är förtvivlad. Mangen var min drömprins, mitt hjärtas kung, mitt norr, mitt söder, mitt öst och mitt väst, sa Marie Nilsson Lind till Hela Gotland då.

Marie Nilsson Lind.

Folkkär artist

1983 startade Marie Nilsson Lind, tillsammans med lillasyster Josefin Nilsson, som dog 2016, och barndomsvännerna Annelie Roswall och Bittis Jakobsson, gruppen Ainbusk.

Gruppen gjorde flera hitar, däribland ”Älska mig” och ”Lassie”, och tog sig snabbt in i den svenska folksjälen. 2008 gjorde de sin sista spelning.

2019 gjorde SVT dokumentären ”Älska mig för den jag är”, om Josefin Nilsson liv.

I efterdyningarna av den gjorde Marie Nilsson Lind två minnesförställningar om lillasystern – ”En kväll för Josefin” och även boken ”Josas bok – min berättelse” om lillasysterns liv.

Josefin Nilsson och Marie Nilsson Lind tillsammans, 2002.

Gjorde comeback-turné

Marie Nilsson Lind genomförde nyligen en comeback-turné med trion Ainbusk X3 – en återförening av de tre då levande medlemmarna i Ainbusk.

Turnén sålde slut på flera kyrkor runt om i landet.

Systern Hanna Hermansson och brodern Jan Nilsson lämnar en till hälsning via Hela Gotland:

”Marie Nilsson Lind (611213– 240104), vår Kicka, har på torsdagen lämnat oss och anslutit till orkestern i himlen och sin älskade Mangen. Vi ber om er respekt och hänsyn att låta oss sörja ifred /Syskonen Hanna och Janne med familjen”, skriver de.

Babben: Lämnar ett stort tomrum

Barbro ”Babben” Larsson, 67, jobbade tillsammans med Marie Nilsson Lind till och från sedan slutet av 80-talet, berättar hon.

– Vi kom från en liknande bakgrund, vi växte båda upp på varsin svingård på Gotland och hamnade i showbiz. Det är en rejäl livsresa, och i den kunde vi stödja varandra. Vi förstod varandra väldigt väl.

Marie Nilsson Lind lämnar efter sig ett stort tomrum, menar Babben.

– Hon lämnar ett stort tomrum som textförfattare. Hon var väldigt bra på att uttrycka svåra saker, med ord som gick rakt in i hjärtat. Jag kommer minnas hennes arv och det hon skrivit, men också en klurig och busig person som jag tyckte mycket om. Hon hade en låg profil, men hon hade en viljestyrka av stål och var riktigt modig.

Babben säger att Marie Nilsson Lind lämnar ett stort tomrum efter sig.

Sörjs i sociala medier: ”Vila i frid vackra människa”

På Instagram delar artisten Lisa Nilsson, 53, ett inlägg där hon minns Marie Nilsson Lind.

”Nej nej nej”. Fina Marie. Varma tankar till närmast sörjande. Vilken sorglig dag det blev av denna vitgnistrande klarblå trettondagsafton”, skriver hon och fortsätter:

”Gråter och hoppas på återförening med syrran och maken. Tack för fin musik och ett innerligt artisteri. Vila nu i frid vackra människa”.

Konstnären Stina Wollter, 59, skriver:

”Marie. Hur kan du inte finnas? Det är obegripligt. Du rymde så stora världar. En så enastående skapande själ. Djup, mörker, ljus, kärlek och smärta härbärgerade du och omvandlade till konst som i sin tur tog hand om tusentals själar. Om jag någonsin hoppats på att själar möts på andra sidan, vill jag önska att din dansar vilt och ömt med din älskade Manges”, i ett inlägg.

Jenny Strömstedt, 51, programledare i ”Nyhetsmorgon” i TV4 skriver att de återförenade Ainbusk gästade programmet i början av december.

”Vi talade om livet, om döden och Marie Nilsson Lind berättade öppet om den skörhet som inte bara Josefin känt, utan som också hon själv bar runt på. Föga anade jag att det var sista gången vi skulle ses i studion. Så oändligt sorgligt att Marie inte finns mer. Tack för musiken och artisteriet”.

Artisten Moonica Mac, 33, deltog i ”Så mycket bättre” samtidigt som Marie Nilsson Lind, och tolkade den välkända låten ”Lassie” i programmet.

I ett inlägg på Instagram story skriver hon:

”Marie. Jag fick några dagar med dig. I mitt liv. På din Ö. Under de dagarna delade vi glädje och sorg, allvar och lekfullhet. Vi delade tårar, skratt. Kärlek och en nattmacka. Under några dagar delade vi livet och jag såg att godhet fanns”.

Hon fortsätter:

”Det blir så kallt ibland. På jorden. Tack Marie för att du finns kvar i mig som ett värmande minne”.


Läs mer om Guldbaggens publikpris och de nominerade filmerna här.

ANNONS