TV4:s ledning anmäld av tidigare producent

”Cheferna på TV4 försöker skjuta ifrån sig ansvaret”

Frida Olsson, tidigare exekutiv producent på ”Äntligen hemma”, anmäler TV4:s ledning till Diskrimineringsombudsmannen.

– Jag tyckte att mina chefers agerande av situationen var förkastligt, men jag visste inte att det var olagligt, säger hon.

I våras valde Frida Olsson, tidigare producent på ”Äntligen hemma”, att lämna sin tjänst. Då hade hon suttit på den rollen i 1,5 år och larmat cheferna om flera allvarliga anklagelser mot Martin Timell redan hösten 2015.

Hon försökte då initiera en internutredning för att gå till botten med anklagelserna och ryktena. Men initiativet stoppades av TV4, skriver DN.

”Borde ha anmält tidigare”

Nu har Frida Olsson valt att anmäla TV4:s ledning till DO. Det handlar om vd:n Casten Almqvist, innehållsdirektören Åsa Sjöberg, kanalchefen Fredrik Arefalk och digitala programchefen Anna Rastner.

Hon känner att hon borde ha gjort anmälan redan för två år sedan.

– Hade jag vetat då att jag kunde anmäla mina arbetsgivare till DO hade jag gjort det. Jag tyckte att mina chefers agerande av situationen var förkastligt, men jag visste inte att det var olagligt. Och det gör ju det hela ännu allvarligare, att man aktivt väljer att inte utreda anklagelser trots att man vet att man har en laglig skyldighet att göra det.

Hon menar att de inte har utrett misstankar om anklagelser om diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och sexuella övergrepp.

Den externa, oberoende utredningen som TV4 nu beställt kommer att återrapporteras till samma chefer som hon menar på har brustit i sitt agerande. Hon beskriver det som att ledningen försöker komma undan sitt ansvar.

Vad hoppas du få ut av din anmälan till DO?

– Att en faktisk oberoende instans utreder TV4:s ledning för deras hantering av den här situationen och ger dem de repressalier som de borde få.

”De blundade”

I anmälan till DO, som DN tagit del av, skriver Frida Olsson:

”Efter den senaste veckans mediedrev mot Martin Timell har TV4 beslutat att avsluta allt samarbete med Martin Timell och att tillsätta en extern utredning kring företagets hanterande kring Martin Timell och sexuella trakasserier. Men faktum kvarstår fortfarande att de blundade för och aktivt beslutade att varken utreda eller åtgärda anklagelser kring trakasserier, sexuella trakasserier och sexuella övergrepp under nästan två års tid och därmed utsatte både sina egna anställda, och anställda inom flertalet produktioner med Martin Timell för risker och ohälsosam arbetsmiljö. De ansvariga lär ha brustit på flera punkter i diskrimineringslagen och måste ställas till svars och utstå rimliga repressalier för sitt agerande”.

TV4 haft ännu inte tagit del av anmälan, men tar den på stort allvar.

– Om DO går vidare med anmälan och tar upp ärendet kommer vi att svara på de frågor som DO har. Vi vill gå till botten med allt det som kommit fram och det är också därför vi har tillsatt en egen extern utredning, säger Magnus Törnblom presschef på TV4.

Kedja bryter helt med Timell

Tidningen Market rapporterar också att bygg- och järnhandlarkedjan Bolist bryter helt med Martin Timell. Han har tidigare varit moderator på leverantörsträffar och drivit en blogg på deras hemsida.

Men nu har bloggen plockats ned och det blir inga fortsatta uppdrag som moderator för Martin Timell.

– Vi har inte haft något samarbete med honom sedan incidenterna och det finns inga sådana strategier inför kommande år. Vi har beslutat att oss att lägga mediapengarna på andra ställen, säger marknadschef Mischa Moszkowicz, till Market.

Publisert:

LÄS VIDARE