Ringo Starr: Vi kan fortsätta så länge det bara går

Beatlesstjärnan om karriären och att fylla 80

Ringo Starr planerar att fortsätta mycket längre än till 80.
Ringo Starr planerar att fortsätta mycket längre än till 80.

På tisdag fyller Ringo Starr 80 år.

Den firar den gamle Beatleslegendaren med jobb.

– Jag spelar mer nu än någonsin, säger han till Aftonbladet.

Andra i trummisens ålder har för länge sedan kastat in handduken. Sir Richard Starkey från Liverpool vägrar dra ner på tempot. I år hade han bland annat två turnéer inbokade.

– Jag älskar det jag gör. Jag älskar att spela, säger han.

Men pandemin har satt käppar i hjulet för Ringo som sedan länge bor här i Los Angeles.

– Min födelsedag blir lite annorlunda än de senaste tolv åren. Normalt har vi en scen vid skivbolaget Capitols byggnad i Hollywood. Vi brukar ha band som spelar, kompisar som kommer och uppträder. Vi kör brunch och det är en rätt stor grej.

Covid-19 satte stopp

Samma sak – fast större – var planerad i år. Men det var innan coronaviruset slog ut allt.

I stället blir nu ”Ringos big birthday show” virtuell. Välgörenhetskonserten sänds på hans Youtubekanal på födelsedagen den 7 juli.

– Jag har bett några av mina kompisar skicka videor från uppträdanden de gjort. Jag kommer också att visa några av mina från All Stars-konserten förra året.

Vilka är vännerna? Förutom de redan utannonserade Sheryl Crow, Willie Nelson, Sheila E, Ben Harper, Elvis Costello och Jackson Brown?

– Gissa en. Du kanske känner till honom?

Paul McCartneys namn får honom att skrocka gott.

Ringo Starr under firandet av Woodstock 50 år 2019.
Ringo Starr under firandet av Woodstock 50 år 2019.

”Vägrade spela”

Vi kommer in på Black lives matter, BLM, och protesterna som skakat USA de senaste veckorna. Ringo blir allvarlig. På 1960-talet blev Beatles känt för att inte uppträda i amerikanska städer där publiken hölls segregerad.

– Vi vägrade spela i Mississippi. Alla våra hjältar – från Ray Charles till Lightnin’ Hopkins, Stevie Wonder och alla andra – var afroamerikaner. Så vi sa nej. Vi sa att vi spelade för människor. Och människor är människor. Det var nytt för dem.

De senaste veckorna har han följt demonstrationerna som spridit sig till andra delar av världen efter George Floyds död.

– Vi vill ha förändring. Jag är så glad att 75 procent av demonstranterna är mellan 18 och 25. Det är nästa generation. Det är deras tid nu, att ändra allt till det bättre. Jag hoppas det blir en stor förändring.

Hade ödet velat annorlunda hade han aldrig varit med i Beatles.

– Jag älskar blues. När jag var 19 försökte jag och en kompis emigrera till Houston i Texas, för där fanns Lightnin’ Hopkins. Jag jobbade på fabrik då och vi hade en lista på fabriker i USA där vi kunde arbeta.

Den tog de med sig till den amerikanska ambassaden för att söka uppehållstillstånd.

– Dom gav oss blankett efter blankett att fylla i. Vi var tonåringar. Vi hade inget tålamod. Till slut rev vi sönder dem och drog.

I stället började han spela i hemstaden.

– Jag spelade med band där jag jobbade, som Rory Storm and the Hurricanes. Efter det gick jag till världens bästa band. Det är fortfarande relevant för dagens kids. Om dom är intresserad av musik lyssnar de på våra grejor. Det gör att jag fortfarande spelar våra låtar.

Ringo Starr under videosamtalet.
Ringo Starr under videosamtalet.

Minns första mötet

Beatles satte punkt 1970. John Lennons fru, Yoko Ono, fick länge skulden för att ha splittrat supergruppen. Det har Paul McCartney senare dementerat.

– Jag minns mitt första möte med Yoko mycket väl. Jag kom in i inspelningsstudion och där låg hon i sängen (skratt).

Han uppger att hans dåvarande fru, Maureen, under åtta år tillbringade max 45 minuter totalt på Beatles inspelningar.

– Hon brukade komma förbi, säga hej och gå. För vi jobbade. Därför kändes det jäkligt udda när vi såg sängen.

Han säger att han konfronterade Lennon.

– John förklarade att dom hade bestämt sig för att veta exakt vad deras partner gjorde hela tiden, att dom ville lära känna varandra.

Vid ett senare tillfälle föreslog Ringo att Yoko borde göra en platta.

– För hon sjöng ju (han imiterar hennes sång). Sen gjorde hon plattan och framförde sina låtar. När jag träffade henne nästa gång sa jag ”du borde återvända till joddlandet” (skratt).

De sågs senast förra sommaren.

– Hon är väldigt rolig. Jag kände mig aldrig obekväm med henne och jag spelade på Plastic Onos första plattor.

Med mer tid hade Ringo Starr otvivelaktigt kunnat bjuda på många fler anekdoter. Men från hans kontor i LA kommer order om att det är dags att sätta punkt för videosamtalet.

Vi slutar med en titt på hans liv i dag – när han är bara dagar från en ny milstolpe.

– Jag har fått många gåvor i livet. Min familj, mina barn. Jag har åtta barnbarn och ett barnbarnsbarn. Jag är enda barnet och att blicka runt bordet nu känns helt otroligt. Är alla verkligen släkt med mig?

Ringo Starr och hustrun Barbara Bach.
Ringo Starr och hustrun Barbara Bach.

Gift med bondbrud

Hustrun Barbara Bach, den före detta Bondbruden, har han varit gift med sedan 1981. Han kallar henne ”a blessing”, en gåva.

– Jag funderar över vad som kunde hänt om jag dragit till Houston, om jag stannat kvar hos Rory, säger Ringo.

Han konstaterar att han lyckats fatta rätt beslut genom åren, val som lett fram till den han är i dag. Och han blir fortfarande berörd när han tänker på hur han som 13-åring låg på sjukhus med tuberkulos.

– En musiklärare kom förbi och gav mig en trumma så att jag skulle ha något att göra. Från den dagen visste jag att det var trummis jag ville bli.
Han slår ut med händerna.

– Jag håller fortfarande på. Det är makalöst. Jag är i en fantastisk bransch. Vi behöver inte pensionera oss. Vi kan fortsätta så länge det bara går. Och jag planerar att fortsätta mycket längre än till 80.

Publisert:

LÄS VIDARE