Owe Thörnqvist

Owe Thörnqvists hemliga bröllop – gift med Berit efter 35 år

Av: 

Anna Shimoda

Hans Shimoda

NÖJE

Owe Thörnqvist har gift sig med kärleken Berit Gullberg efter 35 år tillsammans.

Aftonbladet var som enda tidning på plats under den hemliga ceremonin i Djursholm.

– Det känns alldeles underbart och Berit var vacker som en dag, säger Owe Thörnqvist.

Legendaren Owe Thörnqvist, 90, har varit tillsammans med livskamraten Berit Gullberg, 80, i hela 35 år. Tidigare i år fyllde han jämnt vilket bland annat firades med en stor jubileumsshow – och nu har de överraskat sina nära och kära med att gifta sig.

Aftonbladet fick som enda tidning vara på plats under den hemliga ceremonin som ägde rum under lördagen hemma hos vännen och kompositören Björn Hallman i Djursholm utanför Stockholm.

Brudparet som vigdes av välkände biskopen Lennart Koskinen skred in till tonerna av Medelssohns bröllopsmarsch. Owe var klädd i en mörk kostym och Berit bar ett tvådelat set i vit spets som hon matchande med glittriga pumps och en specialuppsydd sidenjacka, och i håret hade hon ett juvelbestrött diadem.

Under ceremonin stod bland andra musikermakarna Carl-Axel Dominique och Monica Dominique för musiken. Brudgummen själv sjöng också egenkomponerade ”Gayahymn” till brudens ära och gästerna fick även sjunga en specialskriven version av ”Den blomstertid nu kommer”.

Brudparet höll varandra i händerna under den drygt 35 minuter långa ceremonin och de såg – liksom flera gäster – påtagligt tagna av stunden.

När vi frågar Owe Thörnqvist hur allt känns brister han ut i ett stort leende.

– Det känns alldeles underbart och Berit var vacker som en dag. Men vi har tränat länge. Närmare bestämt i 35 år, säger han skrattandes och fortsätter:

– Jag friade till Berit för några månader sedan. Jag föll ner på knä och frågade om det inte var dags nu. Hon blev jätteglad och sa att hon tyckte det var en bra idé. Och hon sa ”ja” också.

Varit allvarligt sjuka

Berit Gullberg fortsätter:

– Vi har varit väldigt sjuka båda två. Vid den här tiden förra året var Owe svårt sjuk. Och så firade vi Owes 90-årsdag och sedan min 80-årsdag. Men vi har också gått på flera begravningar. Då kände vi att vad har vi kvar? Jo, ett bröllop! Det känns nästan lite overkligt nu. Det är en euforisk lycka. Att man kan skapa ett sådant här varmt och ljust sammanhang när man är så gamla som vi är. Det är helt otroligt.

Liksom Owe Thörnqvist var inte heller Berit Gullberg särskilt nervös.

– Nej, det kan jag inte säga. Det viktiga var att tänka på barnen som var brudnäbbar så de inte skulle vara nervösa och att alla gäster skulle må bra och alla skulle vara här.

Blir det namnbyte nu för din del?

– Ja, det blir det. Jag lägger på Thörnqvist.

Efter vigseln blev det ett flertal tal och musikaliska framträdanden och det bjöds även på en stor middagsbuffé bestående av bland annat rökt lax, rödbetor och chèvre, små västerbottenpajer och en ostbricka. Efter det väntade bröllopstårtor med mörk choklad och jordgubbar som var dekorerade med mörkröda rosor.

Skrev en egen brudvals

Under eftermiddagen framförde Owe Thörnqvist ”Brudvals till Berit” som han skrev dagen före bröllopet och som inleddes med orden ”Du kom som en gåva till mig”.

Bland gästerna märktes bland andra skådespelerskorna Irene Lindh, Gunnel Lindblom och Lena Endre.

– Det är så otroligt rörande när en man som är 90 år och en kvinna som är 80 år bestämmer sig för att gifta sig. Länge leve kärleken! Bröllopet var verkligen jättefint och väldigt känslosamt, sa Lena Endre efter bröllopet.

Snart väntar även en bröllopsresa för de nygifta makarna.

– Vi åker till Florida den 27:e december och blir borta en månad. Vi har ju ett boende där, förklarar brudgummen.

Owe Thörnqvist träffade Berit Gullberg när han var gäst i ”Gomorron Sverige” där hon var programledare. I taxin på väg från tv-huset i Göteborg övertalades han av Berits barndomsvän Anna-Greta Leijon att vända om då hon hade uppmärksammat att de hade fattat tycke för varandra.

När Aftonbladet intervjuade Owe Thörnqvist i samband med bemärkelsedagen berättade han hur de gör för att hålla kärleken vid liv.

– Odla din kärlek som den vore en trädgård att vårda och njuta av. Om inte varje dag så absolut så ofta att blommor och blad inte börjar sloka i förtid.

ANNONS

Packa badväskan med Cellbes! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Cellbes SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Owe Thörnqvist

LÄS VIDARE

Måns var nära att tvingas ställa in bröllopet

ÄMNEN I ARTIKELN

Owe Thörnqvist

Bröllop

Djursholm