GW:s nya attack mot ASAP-offret: Han är klandervärd

I en krönika svingade Leif GW Persson hårt mot offret i ASAP Rocky-fallet.

Men kriminologen ångrar inte ett ord – trots hård kritik från 19-åringens advokat.

– Det är en person som sedan han kom hit för fyra år sedan har ägnat sig åt brottslig verksamhet och narkotikamissbruk, säger Leif GW Persson till Aftonbladet.

Världsartisten ASAP Rocky och hans två vänner står åtalade för att ha misshandlat en 19-årig man. De nekar till brott, hävdar att de handlat i nödvärn och mannen utreddes själv för misshandel i samband med bråket.

Under söndagen redogjorde kriminologiprofessor Leif GW Persson, i en krönika i Expressen, för sina tankar kring mannen. Bland annat hette det att ”de rättsvårdande myndigheterna kommer även att behandla honom och hans kompis med allt tänkbart framtida överseende ända till dess att de begår något riktigt djävulskap som kvalificerar dem för såväl medias löpsedlar som en längre tid på någon av våra säkerhetsanstalter”.

”Det är mycket upprörande”

– Det är alldeles uppenbart att han utmålar min klient som klandervärd i hans levnadssätt – att han sysslar med brott och vi kan vänta oss att han hamnar på säkerhetsanstalt, säger advokat Magnus Strömberg som biträder mannen.

– Det är mycket upprörande.

Advokaten berättar att de kan komma att vidta åtgärder, och att det kan bli aktuellt med en anmälan till PO, Pressens Opinionsnämnd.

Men Leif GW Persson ångrar inte ett ord.

– Han är klandervärd. Det är en person som sedan han kom hit för fyra år sedan ägnat sig åt brottslig verksamhet och narkotikamissbruk, så jag betraktar honom som högst klandervärd och därmed är min beskrivning av honom korrekt.

GW: Bara att läsa förundersökningen

I krönikan skrev han vidare att ”målsäganden i Rocky-ärendet blir av med sina hörlurar när han ger sig på Rockys livvakt och använder dem som tillhygge. Polisen har hittat dem och självfallet kommer han få tillbaka dem trots att det är ytterst osannolikt att han betalat för dem med egna medel”.

Den formuleringen har också fått kritik eftersom att den antyder att mannen stulit höglurarna.

– Det är bara att läsa förundersökningen, och det har tydligen inte advokaten hunnit med. Mannen får en försåtlig polisfråga om hur mycket han betalade för hörlurarna. Han säger att han inte vet och att han fått dem i gåva, men kan inte säga vem han fått dem av och så vidare. Det gör att jag drar den slutsatsen som jag gör, säger Leif GW Persson.

Att advokaten reagerar på krönikan baseras bland annat på möjligheten att få ett eventuellt skadestånd, enligt Leif GW Persson.

Advokaten: Han mår inte alls bra

– Det är klart att advokaten inte håller med mig för den skulle onekligen påverka hans skadeståndsanspråk. Han kommer ställa frågor om de svåra sårskadorna – det handlar om sex stygn, och så där.

Enligt Magnus Strömberg kommer hans klient att finnas på plats i tingsrätten, trots att han mår dåligt.

– Han mår inte alls bra och har haft krissamtal. Vi kommer också få lyssna på vad expertisen säger för vi åberopar sådan bevisning. Han mår dåligt för själva misshandeln, kränkningen och situationen i övrigt.


PODD Allt om rättegången mot
ASAP Rocky – de viktigaste 
bevisen som kan fälla stjärnan

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om varför en krossad glasflaska och ett fåtal SMS kan avgöra ASAP Rockys framtid.  

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE