Coronaviruset

Rockmusikern Magnus Rosén på plats i Kina: Har avbokat allt

”Folk har ombetts stanna hemma”

Av: 

Rasmus Karlsson

NÖJE

Hammerfalls före detta basist, Magnus Rosén, är i Kina för att uppträda.

Nu har han tvingats avboka allt och han märker av oroligheterna i landet.

– Jag är mycket noga med att tvätta händerna med en gång när man åkt taxi eller rört sig ute under korta perioder, säger han till Nöjesbladet.

Magnus Rosén, 56, spelade bas i hårdrocksbandet Hammerfall mellan 1997–2007. Efter det valde han att sluta för att få ut mer av sin kreativitet. Just nu befinner han sig i Kina där coronaviruset härjar och ett flertal personer dött. Han gör uppträdanden och firar även det kinesiska nyåret.

– Folk är oroliga. På den kinesiska ”Wechat” går det mycket prat och spekulationer, där läser man om både oroliga samt satiriska inlägg. I dag tog de nya åtgärder på flygplatsen i Dalian. Har du 38 graders feber, alltså en grad feber får du inte flyga ut från Dalian, säger han.

Magnus Rosén i Kina.

”Håller oss endast med några få människor omkring oss”

Basisten känner av oroligheterna i landet och märker att allt fler gator är folktomma.

– I dag när vi var ute ett kort tag var det nästan inga bilar eller folk på gatorna. Folk har ombetts stanna hemma. Alla som jag vet har lämnat återbud till möten, träffar, middagar, arrangemang med mera. Samtidigt känner jag en fin omtänksamhet samt mycket snabba åtgärder från Kinas hälsodepartementet, vilket känns tryggt.

Har du vidtagit några åtgärder?

– Vi har avbokat allt, och håller oss endast med några få människor omkring oss. Jag är mycket noga med att tvätta händerna med en gång när man åkt taxi eller rört sig ute under korta perioder. Jag håller också mycket uppmärksamhet om vad som sägs på nyheterna. Man följer med andra ord utvecklingen noggrant.

”Självklart går ju tankarna om det skulle urarta till en stor epidemi”

Vad gör de på plats?

– Myndigheterna har bett folk hålla sig ifrån marknader, folksamlingar med mera. Man ska helt enkelt vara försiktig. Vi har hört att de kommer spreja hela stan med flyg i natt kl 04.00. Men det är inte officiellt, så detta kan jag inte med säkerhet intyga. Där de hittat smittade gör man snabba åtgärder, till exempel stänger man restauranger och bostadshus där de smittade har varit.

Magnus Rosén menar själv att tankarna går till värre saker.

– Först kändes det lite overkligt, men självklart blir man påverkad. Även fast procentuellt så är det än så länge väldigt få drabbade om man tänker på att det är 1,4 miljarder människor som bor här. Men när man vidtar stora försiktighetsåtgärd inser man ju alvaret. Självklart går ju tankarna om det skulle urarta till en stor epidemi och att coronaviruset skulle ändra form och bli ännu mer aggressivt, säger han.

Om några dagar är det dags för Magnus Rosén att åka hem till Sverige.

– Om man kommer hem frisk och kry så väntar lite föreläsningar som jag gör först och främst på skolor om drömmar, visioner och framtidstro, säger han.

PODD Coronaviruset – så orolig bör du vara

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om det nya coronaviruset. Hur farligt är det och bör vi oroa oss här i Sverige? Gäst är smittskyddsexperten Pasi Penttinen.

ANNONS

Se ditt kreditscore, din budget och mycket mer. Gör en kreditkoll på dig själv - helt gratis. Se din kreditkoll direkt

Extern länk från MinKreditkoll

Kolla här!

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är kändisarna som har smittats av coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Kina

Hårdrock