Lundells kängor mot svenska hitmakarna

Sågar Max Martin, Molly Sandén, Thomas G:son och John Lundvik i nya boken

Ulf Lundell svingar åt alla håll i sina dagboksanteckningar som utgjort grunden för nya boken ”Vardagar 3”.

En rad svenska hitmakare sågas längs fotknölarna – men allra mest avskyr rockräven gruppen Journey och deras världshit ”Don’t stop believin’”.

”Den var och är så vidrig att jag inte kunde sluta glo, lyssna, rysa”, skriver han.

Han är en av Sveriges mest folkkära artister och musiker med en 45 år lång karriär. Men Ulf Lundell, 70, tycks ha lite till övers för många av sina svenska musiker- och artistkollegor.

I nya boken ”Vardagar 3”, den tredje i raden där Lundell ger ut sina dagboksanteckningar i bokform, får läsarna ta del av hans funderingar, åsikter och förehavanden från januari till oktober 2019. Och på de över 800 sidorna tycker han till om en hel rad svenska hitmakare.

G:sons svar efter kritiken

Trots att Ulf Lundell understryker att han inte tittar på Melodifestivalen passar han ändå på att kasta en gliring till Thomas G:son, den som skrivit flest låtar till tävlingen genom tiderna, totalt 60 hittills, inklusive Carolas ”Evighet” och Loreens ”Euphoria”.

”G:son har återigen skrivit ihop en massa skitmusik, fyra fem låtar. Inga andra vill skriva. Inga riktiga artister vill delta. Det kunde, om man ville, styras upp men varför egentligen?”, skriver Lundell i ”Vardagar 3” och fortsätter:

”En låt per kompositör kunde va nåt, kunde vi så slippa G:sons vanliga vintertriumferande”.

Ulf Lundells ”Vardagar 3”
Ulf Lundells ”Vardagar 3”

Thomas G:son skrattar när han får höra vad Lundell skrivit:

– Jag håller precis på och läser 2:an men den här verkar ju vara ännu bättre. Hittar jag bara rätt ram ska jag rycka ut sidan och rama in den, säger han.

När förra årets Eurovision song contest ägde rum i Tel Aviv kunde Ulf Lundell inte heller hålla sig från att titta och passar då på att såga John Lundviks ”Too late for love”:

”Nyfiken på Sveriges låt ändå. Det var, som jag ser och känner det, inte mycket till låt”, skriver han för att efter sändningen lägga till:

”Såg glimtar, men det ÄR en outhärdlighet, men nyfiken är man ändå, onödigtvis”.

Sågar Hellström på Ullevi

I boken återkommer han också några gånger till både Håkan Hellström och Molly Sandén.

Om Hellströms låt ”Båda sidor nu” skriver han:

”Enorma stråksjok och hulksång på stapplig svenska. Ja, vad gör man efter Ullevi Ullevi Ullevi. Man gör väl som man behagar.”

När det senare blev känt att Håkan Hellström skulle göra fyra, nu inställda, konserter på Ullevi den här sommaren skriver han:

”4 Ullevi med Håkan är groteskt. Det är inte konserter, det är nåt helt annat”.

Ulf Lundell sågar bland andra Håkan Hellström och Molly Sandén.
Ulf Lundell sågar bland andra Håkan Hellström och Molly Sandén.

Han kallar Molly Sandén för ”pretto” och stör sig på en sex sidor lång intervju med henne i Dagens Nyheter:

”Varenda bild ska ge intryck av seriositet professionalism äkthet tyngd substans bli-tagen-på-allvar”, skriver Lundell i ”Vardagar 3”.

Även Max Martin sågas när Lundell läser om att den svenska världsproducenten planerar att flytta hem till Stockholm och i två byggnader öppna musikhus, hotell och studio. Lundell stör sig på att stadens styrande jublar och talar om ”kulturvärden”:

Pudlar om Max Martin

”Säj ’pengar’ istället. På vilket sätt är Max Martins musik egentligen kultur? Det är musik som kommers”, skriver han.

Men några dagar senare pudlar han ändå om producenten som gjort hits åt alla från Celine Dion och Jon Bon Jovi till Justin Bieber och Katy Perry:

”Det ska säjas: Verkar som Max Martin går in med sej själv och pengar i nåt projekt gällande Musikterapi Också. Jag tror det funkar som fan. Det är bara att tjoffa ner puffran i hölstret.”

Men trots kängorna till de svenska hitmakarna är Ulf Lundell allra hårdast när han av en slump råkar snubbla in på Journeys världshit ”Don’t stop believing” på Youtube:

”I går kväll hörde jag en av dom absolut värsta låtarna jag nånsin hört, vilket elände!”, skriver han och fortsätter:

”Den var och är så vidrig att jag inte kunde sluta glo, lyssna, rysa”.

Molly Sandén, har avböjt att kommentera Ulf Lundells bok. Aftonbladet har sökt Håkan Hellström och John Lundvik.

Publisert:

LÄS VIDARE