Artister stämmer skivbolag efter storbranden

avTT

1 av 4 | Foto: MIKE MEADOWS.
Branden på Universal studios 2008.

Tupacs och Tom Pettys dödsbon stämmer Universal Music Group. Det gör även Soundgarden, Hole och Steve Earle, skriver amerikanska medier.

Artisterna kräver mer än 900 miljoner kronor i ersättning för de inspelningar som förstördes vid en brand på Universal Studios i Hollywood 2008.

En gemensam stämningsansökan lämnades in till en domstol i Los Angeles på fredagen

"UMG skyddade inte inspelningarna som de fått förtroendet att göra. Man vidtog inte alla nödvändiga åtgärder för att försäkra sig om att de inte skadades, förstördes, slängdes, försvann eller blev stulna", står det i ansökan som Variety tagit del av.

Vidare står det i ansökan att Universal förvarade inspelningarna i "en undermålig lagerbyggnad på en bakgård som var en känd brandfälla", samt att bolaget inte ens informerade de berörda artisterna om att deras verk förstörts.

Universal har ännu inte kommenterat stämningen.

Konfidentiella dokument

Tidigare i sommar framkom det att New York Times kommit över konfidentiella dokument som visade att omkring 500 000 låtar hade gått förlorade i branden. Tidigare har det rapporterats att ett stort antal filmer förstördes, men att även ljudinspelningar förvarats i byggnaden har inte varit känt.

Efter avslöjandet förnekade Universal att förlusten av inspelningarna skulle ha speciellt stor betydelse för musikindustrin. Bolaget har även anklagat New York Times för att ha missförstått vidden av skadorna.

De förlorade inspelningarna var masterkopior, vilket innebär att det är de studioinspelningar som sedan kopieras till cd, vinyl och digitala kopior. När originalexemplaret av ett visst album är förlorat får branschen i stället förlita sig på kopior av detsamma.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bränder

Musik