Helena Paparizou

16 år efter splittringen: nu återförenas Antique

Firar 20 år sedan genombrottet – Helena Paparizou: ”Vi har inte klarat av att umgås”

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Trots dubbla turnéer och tv-jobb i Grekland: Helena Paparizou kunde inte tacka nej.

Därför återförenar hon och forna bandkollegan Nikos Panagiotidis gruppen Antique för en enda spelning – och berättar att de knappt har träffats sedan de splittrades.

– Vi har alltid varit väldigt måna om varandra, men vi har inte kunnat umgås det har vi inte klarat av, säger Helena Paparizou.

Hon blev superstjärna i Grekland. Han valde att bilda familj och har även drivit café och restauranger innan han började på Volvo.

Nu återförenar Helena Paparizou, 37, och Nikos Panagiotidis, 41, sin svensk-grekiska duo Antique för en enda spelning när ”Vi som älskar 90-talet”-festivalen intar Göteborg lördag 13 juli.

– Jag känner nostalgin redan nu, jag har fjärilar i magen, det är som när jag var 17 och vi började spela, säger Helena Paparizou när Nöjesbladet når henne över telefon.

Slog igenom som 17-åring

Egentligen är hon fullbokad i Grekland hela sommaren, dels med inspelningar av den fjärde säsongen av grekiska versionen av talangsåpan ”The voice” och dels med både en soloturné och en turné tillsammans med flera andra grekiska storstjärnor, som Marinella, Kostas Makedonas och Ivi Adamo i en show som närmast kan beskrivas som en grekisk motsvarighet till Diggiloo-turnén, men på stora showkrogar.

Men när hon och Nikos Panagiotidis fick frågan om att återförena sin succéduo för att fira 20 år sedan genombrottet kunde hon inte tacka nej.

– Det kändes så solklart att vi måste göra det. Vi slog igenom precis i slutet av 90-talet med Antique och jag älskar verkligen 90-talet. Dessutom ska det bli så roligt att få träffa gamla vänner som vi spelade med då, som Da Buzz, Aqua, massor av personer, säger Helena.

Hon och Nikos lärde känna varandra i Göteborg i tonåren och slog igenom som Antique 1999 med låtar som ”Opa opa” och ”Dinata dinata”. 2001 kom de trea i Eurovision song contest för Greklands räkning med låten ”(I would) Die for you”, men efter fyra års intensivt arbete och turnerande tillsammans tog samarbetet slut. 2003 splittrades de och Helena Paparizou satsade på solokarriären.

”Inte klarat av att umgås”

– Vår kontakt efter det var väldigt liten egentligen. Nikos skaffade sig familj och jag fortsatte jobba. I Göteborg är ju kommunikationen bland greker väldigt speciell också, man hör sig för via grekiska föreningen och via kyrkan, säger hon och skrattar.

– Enkelt sagt så har vi alltid vetat om vad vi gör, jag har frågat om Nikos och hans barn, han har hört sig för om mig. Vi har alltid varit väldigt måna om varandra, men vi har inte kunnat umgås det har vi inte klarat av, säger Helena Paparizou.

För att ni hade jobbat så intensivt att ni hade tröttnat på varandra?

– Du vill ha skvallret? Hahaha. Det var enkelt, saker och ting tog slut och varje grej tog sin väg, säger hon.

Återföreningen på Slottskogsvallen den 13 juli blir första gången de arbetar tillsammans sedan de splittrades för 16 år sedan.

– Vi har träffats på olika tillställningar och så, men vi har inte jobbat ihop sedan dess, säger Helena Paparizou.

Ändå var det tio år sedan de träffades senast när de i april möttes i Göteborg för att göra upp planerna för återföreningen. Men senast de möttes var för bara några veckor sedan. Helena var nominerad till ett pris på en tv-sänd gala på Cypern och som överraskningsgäst dök Nikos upp som prisutdelare. På videoklipp från galan ses hon storgråta. Nu skrattar hon åt sig själv:

– Jag visste ingenting, jag började lipa och säger bara till honom: ”din jävel, Nikos gör inte så här mot mig”, jag blev så glad att han var där, säger hon.

Mest belönade grekiska artisten

Förutom kortare gästspel som Melodifestivalen 2014 och Diggiloo-turnén 2015 har Helena Paparizou byggt sin karriär i grekland efter solosegern i Eurovision 2005 med ”My number one”. Hon är den artist som tagit emot flest priser på den grekiska musikkanalen MAD:s årliga gala, och den enda som fått priser varje år sedan galan startade 2001. Sedan 2014 är hon också gift med den grekiska affärsmannen Andreas Kapsalis.

Hur mycket är du i Sverige?

– Åh gud, min mamma gnäller hela tiden: ”Varför kommer du inte upp två dagar?” Och jag försöker säga att jag måste få vila också när jag är ledig. Men jag är uppe ganska ofta ändå, säger hon och skrattar.

Men nåt boende har hon inte längre i Göteborg.

– Nej, ingenting i Sverige. Vi vill jättegärna skaffa ett semesterboende i Göteborg för då blir det naturligt att man kommer lite oftare, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

Hbo Max

Publisert:

LÄS VIDARE

Markoolios känga: ”Skitnödigt”

ÄMNEN I ARTIKELN

Helena Paparizou

Göteborg