Henrik Dorsin

Ser musikalrollen som en hyllning till Gösta Ekman

Anders T Olsson: ”Han var definitivt väldigt mycket mentor åt mig”

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Förra veckan avslöjade Nöjesbladet att Henrik Dorsin spelar åtta (!) roller i vårens musikal ”Gentlemannen” på Oscarsteatern i Stockholm.

Nu är det klart vilka han får sällskap av på scenen.

– Det blir lite som en hyllning till Gösta Ekman att få spela mot Henrik Dorsin. Gösta var mentor åt oss båda två, säger Andreas T Olsson, utlånad från Dramaten.

”Gentlemannen” är en prisbelönad Broadway-succé som är tänkt att fylla Oscarsteaterns salong från och med 25 januari nästa år.

Henrik Dorsin spelar alltså åtta roller, allt från genuin dandy till högdragen välgörenhetsdam i en förmögen släkt.
Andreas T Olsson, som länge spelat ”Sufflören” på Dramaten och också är känd från TV 4-serien ”Finaste familjen”, spelar Monty Navarro, den mest avlägsna släktingen i familjen.

– Han är en tragisk figur, som fångar tillfället i flykten när han förstår att han tillhör den här släkten. Han får en idé. Som när en glödlampa tänds ovanför huvudet på Kalle Anka. Om han tar livet av alla släktingarna, blir han rik, säger Andreas.

Om Gösta Ekman: ”Mentor åt Henrik”

Hur många gånger han lyckas ta livet av Henrik Dorsin, får vi se efter nyår.

Men en sak vet vi redan:

Gösta Ekmans (1939-2017) komiska genialitet finns i tankarna hos båda de manliga aktörerna på scenen.
– Han var ju lite av mentor åt Henrik, regisserade en pjäs med honom på Dramaten och var väldigt förtjust i allt han gjorde. Och han var definitivt väldigt mycket mentor åt mig.

– Han och Marie-Louise Ekman såg ”Sufflören” när jag spelade den på Teaterhögskolan. Den ska vi ha på Dramaten om ett år, sa hon (då chef på teatern). Sedan blev Gösta mitt ”regiöga” inför den uppsättningen. Vi spånade ihop, jag skrev om, vi gjorde föreställningen längre, det fanns många spår av Gösta i den slutgiltiga versionen. När vi hade premiär var jag trygg. Strunt samma vad kritikerna skulle skriva, jag hade ju fått godkänt av Gösta Ekman!
– Det känns som den här musikalen är i Göstas anda, säger Andreas.

ANNONS

Lyko ger dig allt inom skönhet – just nu till superpriser! Winter Sale.

Extern länk från Lyko SE

Handla nu

Publisert:

LÄS VIDARE

”Humor kan ha en samlande funktion”

ÄMNEN I ARTIKELN

Henrik Dorsin

Gösta Ekman

Marie-Louise Ekman

Sara Jangfeldt

Peter Jöback

Kalle Anka

Musikal