Knutson om allergichocken: ”Som tre ordentliga bedövningssprutor i käken”

Mats Knutsons ansikte svullnade upp i direktsändning.

Nu talar SVT-profilen ut om allergichocken i ”Aktuellt”.

– Jag bad redaktören att undvika närbilder men de glömde säga till bildproducenten, säger Knutson i ”Morgonpasset i P3”.

Den 7 september drabbades SVT:s politiska kommentator Mats Knutson, 56, av en allergichock – i direktsändning av ”Aktuellt”. Nyhetsankaret Cecilia Gralde förklarade att Mats Knutson svullnad i ansiktet berodde på en allergisk reaktion.

– Jag mår bra och svullnaden lär gå över till i morgon. Jag fick en allergisk reaktion efter middagen och har uppenbart ätit något jag inte tål. Ganska odramatiskt, skrev han i ett sms till Aftonbladet.

I måndagens ”Morgonpasset i P3” berättar Knutson om händelsen.

– Det var surrealistiskt, säger han.

– Mitt fokus var egentligen inte på vad jag skulle säga utan att kunna uttala det utan att sluddra. Det var som att man fått tre ordentliga bedövningssprutor i överkäken. Då har man lätt för att sluddra.

Mats Knutson under ”Aktuellt”-sändningen.
Mats Knutson under ”Aktuellt”-sändningen.

”Trodde det skulle lägga sig”

Knutson skulle kommentera Aktuellts intervju med Centerpartiets ledare Annie Lööf. Samma upplägg gällde samtliga partiledare och han vägrade kliva åt sidan för att inte tittare skulle behöva tro att Lööf behandlades annorlunda.

Han hade fått en liknande reaktion en gång tidigare och den hade lagt sig ganska snabbt.

– Jag trodde att det liksom skulle lägga sig tills jag skulle vara med i sändningen, men nu gjorde det inte det. Då bad jag redaktören att ”kan du inte se till så att de inte tar några närbilder så att det inte är någon som ser det här” men då glömde de att säga det till bildproducenten som direkt lägger upp en jättenärbild, säger Knutson, som tittat på det uppmärksammade klippet i efterhand.

– Det var inte så kul, säger han.

Mats Knutson har haft problem med allergier i nästan hela sitt liv.
Mats Knutson har haft problem med allergier i nästan hela sitt liv.

Själv var han aldrig orolig för sin hälsa.

– Jag har ju varit allergisk stora delar av mitt liv, dock sällan fått den här typen av reaktioner.

Mats Knutson vet fortfarande inte vad som utlöst allergiattacken. När programledaren Kodjo Akolor frågar vad det är som han inte tål så visar det sig vara en hel del.

– Det vill du inte veta, det är en lång katalog.

Publisert:

LÄS VIDARE