Oscarschans för de svenska låtskrivarna

Miranda Sigander/TT

Sara Haldert/TT

Publicerad 2021-04-23

Filmlåten som var tänkt att ge Eurovision-publiken en kollektiv orgasm blev till slut i stället en känslomässig fullträff. Tur var väl det.

På söndag kan "Husavik (my hometown)" få en Oscar och sångerskan Molly Sandén och svenskgänget bakom låten håller tummarna.

Det var väl ingen som inledningsvis hade en tanke på att det skruvade Eurovision-äventyret skulle sluta på Oscarsgalan. Visst – en Will Ferrell-komedi, som dessutom skulle visas på Netflix, det är ingen liten sak. Men en Oscarsnominering?

Nej, det var det ingen som trodde när låtskrivargänget samlades för att skapa musiken till "Eurovision Song Contest: The story of Fire Saga", en satir över fenomenet Eurovision och samtidigt en gullig historia om de isländska musikerna Lars (Will Ferrell) och Sigrit (Rachel McAdams) som får chansen att representera sitt land i tävlingen.

– Tanken var från början att låten i filmens final skulle vara en komisk höjdpunkt där den mytiska speorg-tonen skulle ge hela Eurovision-publiken orgasm, berättar låtskrivaren Savan Kotecha.

Powerballader inspirerade

Men när skådespelaren Rachel McAdams blev en del av filmen hamnade fokus mer än tidigare på Sigrit och "Husavik (my home town)" fick bli en verkligt känslosam sång om hur hon vill leva i sin isländska hemstad med sin stora kärlek.

Inspirationen till "Husavik (my home town)" hämtades från klassiska powerballader snarare än Eurovision, till skillnad från de mer humoristiskt laddade låtarna i filmen i övrigt.

– Det blev filmen som fick anpassa sig efter låten, i stället för tvärtom, kan man säga, säger Fat Max Gsus, som verkligen kände för låten från start och över Zoom berättar om hur hårt han och resten av gänget jobbade för att få rätt känsla:

– Det fanns många versioner och jag ville verkligen göra något som kändes som att det kom från hjärtat.

"Vem är hon?"

De tre Oscarsnominerade låtskrivarna Fat Max Gsus, Savan Kotecha och Rickard Göransson är knutna till Max Martins förlag MXM Music, som har studior i Stockholm och Los Angeles. När gänget sökte efter en sångerska till låten i Los Angeles hittade de Molly Sandén.

– Det var lite slumpartat. Jag fick veta av en kollega att hon var en känd popsångerska i Sverige men jag hade aldrig hört henne innan. Men hon var otrolig och alla som hörde inspelningen, från Will Ferrell till Netflix undrade direkt: "vem är den här tjejen?", säger Savan Kotecha, som är amerikan men nybliven Stockholmare.

Han skulle precis gå och hämta barn i skolan när han fått veta om att han blivit Oscarsnominerad.

– I LA hade alla vetat om det, men här var det ingen som brydde sig. En mamma i skolan frågade hur läget var och jag svarade: "jo, tack, jag har precis blivit nominerad till en Oscar", säger han och skrattar.

Övat med schampoflaskan

De fem låtar som blivit nominerade till bästa originalsång brukar framföras under galan men på grund av pandemin är de musikaliska inslagen flyttade till en förgala med förinspelade sångnummer. Molly Sandén fick bege sig till Husavik på Island (jo, det finns på riktigt och invånarna är minst sagt taggade inför Oscarsgalan) för att spela in sitt framförande.

– Man kan nästan inte säga att det är en dröm som blir sann, för man har inte vågat drömma om det här. Absolut – jag har stått i duschen med en schampoflaska och övat: "I want to thank my mom, I want to thank my dad", men det trodde man ju aldrig skulle bli en möjlighet, och inte på det här sättet, säger Molly Sandén.

Oscarsgalan äger rum den 25 april, och TV4 direktsänder natten mot den 26 april.

ANNONS