PRESENTERAS AV

Shawn Mendes om Sverige: ”Folk svimmade”

avFrida Söderlund

1 av 3

STOCKHOLM. Globen blev hans största Sverigesuccé hittills.

Men Shawn Mendes kommer aldrig att glömma sin första spelning i Stockholm – framför 500 personer.

– Jag kan se den framför mig. Det var helt galet. Folk bara svimmade, säger han.

Det var fjärde gången världsstjärnan Shawn Mendes var i Sverige – men arenaturnén är hans största hittills.

Backar vi ett år i tiden stod han framför ett utsålt Fryshuset i Stockholm.

2 500 personer skrek non-stop i en och en halv timme. Den här gången blev det betydligt fler när han tog sig an Globen och över 12 000 svenska fans.

Allt är på många sätt annorlunda för 18-åringen från Pickering, Kanada.

– Att göra en sån här stor arenaturné är spännande, såklart. Men också väldigt läskigt och nervigt. Jag går igenom en enda stor, lång inlärningskurva just nu. Vi övertränade inför, ha ha. Men ibland gjorde det allting värre för mig, så jag var tvungen att kliva av vissa dagar och inte repa alls, säger han.

– Det känns alltid kul att vara tillbaka i Sverige. Sverige var det första landet efter USA som liksom anammade mig och min musik. Som tog kontakt via sociala medier. Så det känns verkligen som Sverige alltid varit med mig.

”Folk svimmade”

Shawn Mendes gjorde sin första Sverigespelning i februari 2015. En spelning som sålde ut på en minut när kapaciteten bara var 500 personer.

– Jag kommer ihåg den spelningen väldigt, väldigt tydligt. Jag kan se den framför mig. Det var helt galet. Jag kommer aldrig att glömma den. Folk hade köat i timmar utanför i kylan och svimmade där inne. Jag var tvungen att avbryta showen för att folk trycket på så mycket i publiken. Men jag hoppas att jag har gottgjort för det nu.

Jag tror du gör det bara genom att komma tillbaka.

– Bra, haha.

Varje gång jag träffat dig så är du alltid så himla lugn och snäll. När är du bara ung? Finns det något du gör som driver din manager till vansinne?

– Haha! Ja, säkert. Hela tiden. Jag är säker på att jag gör tusen saker som gör alla galna... som att inte svara på mejl...

Haha, mejl?

– Ja, men jag har så många obesvarade mejl! Du fattar inte. Jag svarar bara inte.

Du har växt upp i den här världen och framgången som du har, hur har det varit?

– Det är mycket och ofta väldigt överväldigande. Men det är kul också. Jag tror det är viktigt att hålla det lättsamt, att ha kul med allt och inte ta sig själv på för stort allvar.

Vad händer härnäst för dig?

– Jag kommer avsluta turnén. Vi är sex veckor i Europa och sedan är jag hemma två veckor innan vi kör sex veckor i USA. Men jag skriver också mycket, jag har en studio i min loge där jag försöker skapa album tre.

När är du tillbaka i Sverige igen?

– Nästa år, vid den här tiden!

Det har börjat bli en tradition.

– Ja, verkligen.

ARTIKELN HANDLAR OM