Camilla Läckberg om oväntade miljonregnet

”Jag är en industri”

Hårt jobb lönar sig – bokstavligen.

Nu avslöjar Camilla Läckberg hur mycket pengar hon fått i förväg för boktrilogin ”Box”.

– Det är klart att jag är stolt, säger deckardrottningen i podcasten ”Deckarförfattarna – från debut till succé”

Camilla Läckberg, 47, har sålt nästan 30 miljoner böcker världen över. I podcasten ”Deckarförfattarna – från debut till succé” berättar hon hur hennes tävlingsinstinkt genomsyrar allt hon gör.

– Jag älskar att ligga etta på topplistan, jag älskar att få en siffra att ”nu har du passerat så här många sålda böcker”. För mig är det ett tävlingsmoment och någonting jag kan mäta. För allt annat i mitt yrke är så oerhört luddigt, säger hon.

”Box”-trilogin

Programledaren Benjamin Andrée, 50, frågar författaren om även pengar har varit en drivkraft.

– Det är klart. Jag skulle ljuga om jag inte säger att det är roligt att få ett högt bud på ett bokkontrakt, säger Läckberg.

Tillsammans med Henrik Fexeus, 50, har hon nyligen släppt boken ”Box” som är den första delen i en trilogi.

– Henrik och jag börjar närma oss 150 miljoner i förskott på ”Box”-trilogin, det är ju för alla tre då. Det är klart att jag är stolt, säger Läckberg.

Camilla Läckberg.
Camilla Läckberg.

Miljonerna från Danmark

Hon berättar om första gången hon insåg att hon kunde tjäna stora pengar på sina böcker även utomlands. Hennes agent talade om för henne att hon sålt böcker för miljoner i Danmark.

– Plötsligt satt det fyra miljoner på företagskontot från ett land och för en bok jag redan hade skrivit. Så det var väl första chocken där.

Henrik Fexeus och Camilla Läckberg.
Henrik Fexeus och Camilla Läckberg.

Camilla Läckberg: ”Jättestolt”

Men med pengarna kommer även pressen på att leverera, något hon har känt av.

– Det jag kan tänka på ibland är så klart att det är en stor apparat. Jag är en industri nu så det är väldigt, väldigt många människor som är beroende att jag levererar ett manus i tid.

Hon är dock bra på att koppla bort den stressen och kan för det mesta njuta av att få göra det hon älskar mest, nämligen att skriva böcker, och samtidigt tjäna pengar på det.

– Mitt företag omsätter ju som ett stort företag. Och det är bara lilla jag som har hittat på saker, och jag tycker det är häftigt, jag är skitstolt över det. Entreprenörssidan har alltid varit viktig för mig, och affärskvinnosidan, så jag är väldigt road av det. Jag tycker det är spännande. Jag är jättestolt, säger Camilla Läckberg.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN