Ukrainska favoriterna: Njuter inte av tävlingen

Av:  Björn Berglund/TT

Ukrainas Kalush Orchestra är stora favoriter till att vinna årets Eurovision Song Contest. Men favoritskapet är inget de njuter av. Bandet har bara åkt till tävlingen för att hjälpa sitt hemland, förklarar frontmannen Oleh Psiuk.

Bland spelbolagen är Kalush Orchestra och deras bidrag ”Stefania” överlägsen favorit och på plats i den glada Eurovision-yran i Turin får de enorm uppmärksamhet.

Men Kalush Orchestra är inte här för att ha kul.

– Det är väldigt svårt att njuta och ha det trevligt i den här situationen samtidigt som det pågår ett krig i vårt land och dess invånare utsätts för riktiga faror och hot varje dag, säger frontmannen Oleh Psiuk sammanbitet via sin tolk.

”Varje seger viktig”

De har fått tillfällig dispens att lämna sitt krigsdrabbade hemland för att delta i tävlingen. När den är över ska de resa hem direkt igen. En av medlemmarna är kvar i landet och strider i armén. Deras musik, som blandar hiphop med ukrainsk folkmusik, är ett sätt att visa upp hemlandets kultur för världen, förklarar Oleh Psiuk.

– Det är väldigt viktigt för oss att vara här och representera vårt land, representera den ukrainska musiken och att visa att den ukrainska kulturen existerar och att den är så vacker, säger han.

TT: Vad skulle en vinst betyda för er?

– För Ukraina är varje seger viktigt i dessa dagar. Om det skulle råka bli så att vi vinner så skulle det höja moralen för många ukrainare.

Vargar från rymden

Ukraina tävlar på tisdagskvällen i den första av veckans två semifinaler. Det gör även de maskerade kostymvargarna i den norska duon Subwoolfer och bidraget ”Give that wolf a banana”. Men enligt medlemmarna själva är de inte från Norge utan i själva verket från yttre rymden. Det är i alla fall vad deras norske ”tolk” hävdar att de två stumma varelserna säger genom sina handrörelser.

Desto mer norska pratar Greklands Amanda Georgiadi Tenfjord, som tävlar med låten ”Die together”. Sångerskan, som växte upp med en norsk mamma och grekisk pappa, nämns också som en av favoriterna i den första semifinalen.

– Det känns bra och jag har fått så sjukt mycket stöttning och kärlek från Grekland, säger hon.

”Vad fan, Sverige?”

I semifinalen tävlar också det danska punkrockbandet Reddi med sångerskan Mathilde ”Siggy” Savery i spetsen. I bandet spelar också två svenskar, gitarristen Agnes Roslund och basisten Ida Bergkvist.

I Sverige brukar rockband sällan ens ta sig till final, men i grannlandet är det alltså annorlunda.

– Ja vad fan, Sverige? Det är tur att Danmark finns, säger Agnes Roslund.

Från Norden deltar också isländska Systur, som består av systrarna Sigga, Beta och Elin Eythorsdottir. Vid presentationen av artisterna på den så kallade turkosa mattan poserade trion för fotograferna med den trefärgade flaggan som symboliserar transpersoners rättigheter.

– Det är en fråga som ligger oss nära hjärtat. Vi har barn som är trans i familjen och jag själv är genderfluid. Vi vill bara skapa medvetenhet och mer kärlek, säger Elin Eythorsdottir.

Publisert: