Mejla

Jan-Olov Andersson

Vinnare i ”På spåret” denna gång: Musiken!

Jan-Olov Andersson om Claes Elfsberg/Magdalena Forsberg mot Christer Lundberg/Agnes Wold

Sara Parkmans orkester blev kvällens favorit.
Sara Parkmans orkester blev kvällens favorit.

NÖJE

Ny grupp, nya lag, nytt husband.

Men det sprakade inte direkt om matchen mellan de två tävlande lagen. Bäst i ”På spåret” denna kväll var musiken.

Fast just det är förstås mer en smakfråga än vad man tycker om själva tävlingen. Där har vi ju kunskaper och siffror att gå på.
Där kan vi till exempel konstatera att fjolårets vinnarpar Claes Elfsberg och Magdalena Forsberg är nästan löjligt förutsägbart jämna när de tävlar i ”På spåret”. Aldrig iögonfallande bra. Men absolut heller aldrig dåliga.

Förra året noterade de poängsiffrorna 33, 34, 33 och 33 i sina fyra matcher.

Nu vann de med – just det, 33 poäng, igen, mot 27.

Var först på alla tre resmålen Los Angeles, München och Helsingborg, utan att någonsin dra på högre än 6 poäng, men förlorade faktiskt delfrågorna med 3 poäng.

För övrigt måste väl alla som tycker ”På spåret” ska handla om geografi vara väldigt nöjda med nya momentet Närmast vinner.
Hittills har lagen varit väldigt bra på att peka ut platser på en blindkarta. Att som Elfsberg/Forsberg peka ut en plats i Sydamerika, där det inte är helt lätt att ha koll på var landsgränserna går i den västra delen, med bara 15 mils fel är, som Kristian Luuk också sa, värt en guldstjärna.

Så bra var lagen:

Betyg: 3 av 5 plus
Claes Elfsberg/Magdalena Forsberg. Han var länge, fram till pensionen för några år sedan, Mr Rapport. Nyhetsankare där i nästan 30 år. Hon är legendarisk skidskytt med många världscupsvinster, VM- och OS-medaljer. Kom tvåa i ”På spåret” 2005-2006 ihop med Adde Malmberg. Vann förra säsongen ihop med Elfsberg.
Vann nu på sin jämnhet, på att de vann alla resmålen och drog ifrån och intog en nästan ointaglig ledning i och med att de prickade in Machu Picchu, bergsstaden i Peru, betydligt bättre än motståndarna i nya momentet Närmast vinner.

Betyg: 2 av 5 plus
Christer Lundberg/Agnes Wold. Han är prisbelönad radioprofil som haft flera egna program. Har tävlat tidigare i ”På spåret” med radiokollegan Morgan Larsson. Det gick sådär. Leder populära ”Ring så spelar vi” i P 4 på lördagsmorgnar. Hon är överläkare och professor i bakteriologi. Har ofta uttalat sig i media under coronapandemin. Gör podden ”Fråga Agnes Wold” i Sveriges Radio, om hälsa, ihop med sin tävlingspartner.
Förlorade många poäng på resmålen. Att få 4, 2, 4 poäng där, ska bara inte räcka till vinst. Då spelade det ingen roll att de var bättre på delfrågorna och hade full pott (3 poäng) på båda musikfrågorna.

Så bra var musiken:

Betyg: 4 av 5 plus

Sara Parkmans orkester. Redan vinjetten hade de gjort om i folkmusikstil med två fioler som huvudinstrument. Det var knappt man kände igen melodin.

Billlie Eilishs ”Bad guy” lät också väldigt annorlunda när orkestern gjorde svensk version av den. Bra översättning. Och när de släppte loss med fiolerna, kändes det som att Eilishs låt hade passat lika bra i en Emir Kusturica-film som hennes titelmelodi lite oväntat flyter in bra i senaste James Bond-filmen ”No time to die”.

bob hund har aldrig varit några favoriter. Har alltid (säkert orättvist) kallat dem för ”reserv-Wilmer X”. Förmodligen för att medan jag älskar när Nisse Hellberg sjunger rock på skånska, står jag bara inte ut när Thomas Öberg gör det. Nu tyckte jag plötsligt ”Helgen v. 48” var en kanonlåt, när Parkman-orkesterns originella arrangemang mötte Markus Krunegårds gitarr och sångröst.

Några andra spaningar:

Kvällens replik från domaren Fredrik Lindström:

– När jag duschade så försvann den där (Ture Sventon-tatueringen). Kvaliteten på tatueringar man får i olika flingpaket, är inte vad man trott.

Precis som jag misstänkte i förra veckans krönika, var Fredrik Lindströms Ture Sventon-tatuering en bluff.

Och så var Claes Elfsberg på skämthumör. Skojade om att de kom på vad hans fru heter. Vilket ledde till ett rätt svar, Los Angeles-stadsdelen Santa Monica.

ANNONS

Få naturligt vitare tänder hemma! Om du beställer idag kan du påbörja din behandling inom 1-2 dagar!

Extern länk från Dentway

Köp här!

Av: 

Jan-Olov Andersson

Publisert:

LÄS VIDARE

Christer Lundberg: ”Man gör som Agnes Wold säger”

ÄMNEN I ARTIKELN

Kristian Luuk

Claes Elfsberg

Magdalena Forsberg

Agnes Wold

Emir Kusturica

Nisse Hellberg

Adde Malmberg