Vänner konkurrerar om privatteaterpubliken

Elin Swedenmark/TT

Publicerad 2022-05-31

Eva Rydberg, Thomas Petersson och Annika Andersson spelar alla fars och buskis på olika privatteatrar i sommar. Pressbild.
Eva Rydberg, Thomas Petersson och Annika Andersson spelar alla fars och buskis på olika privatteatrar i sommar. Pressbild.

Efter två år av inställda föreställningar nysatsar utomhusteatrarna på fars och buskis. I sommar vill veteranerna på Fredriksdalsteatern, Krusenstiernska teatern och Vallarnas friluftsteater få publiken att skratta igen.

Det blir åter ett överflöd av fars och buskis i södra Sverige i sommar: Fredriksdalsteatern bjuder på den klassiska ”Pang i bygget”, på Krusenstiernska teatern visas ”Bäddat för trubbel” och Vallarna sätter upp ”Alla tiders Åsa-Nisse” – där Annika Andersson både har skrivit manus och står på scen. Men hon oroas inte av att sommarteatrarnas alla veteraner nu bjuder in publiken samtidigt.

– Jag tror alla vi tre teatrar har sålt som förväntat. Så gudskelov känner vi inte av den stora konkurrensen, säger hon.

Annika Andersson har försökt gå tillbaka till de första klassiska farserna på Vallarna. Det blir buskis utifrån personerna i Åsa-Nisse-serien, men också handling med en twist och en scenografisk förändring som är ny, lovar hon.

– Det här är svensk sommar i kubik, med kiosker, man kan köpa varm korv och det spelas något underhållande. Det längtar vi efter. Man har aldrig önskat så ömt att det ska bli normalt, man brukar alltid önska att allt ska bli bättre.

Fullsatt sommar

Annika Andersson tror att privatteatrarna, snarare än att konkurrera med varandra, återigen kan ge varandra draghjälp.

– Har publiken varit i Helsingborg och haft det kul kanske de kommer till Falkenberg och Kalmar också. Jag tror att vi föder varandra, säger hon.

Även på Krusenstiernska väntar man sig en fullsatt sommar. För två år sedan ställdes föreställningen in på grund av coronapandemin, men bara ett tjugotal av 10 000 lämnade tillbaka sina biljetter, berättar skådespelaren Thomas Petersson.

– Trots att vi bytte både föreställning och regissör.

Han spår att folk har ett uppdämt behov av att ha kul. I sommar bjuder Krusenstiernska på en klassisk fars, med förvecklingar, otrohet och lögner. Thomas Petersson kallar uppsättningen ”en hiskelig röra och ett riktigt skrattpiller”.

– Jag gillar att det är högt tempo, det är förvecklingar och man ljuger och lögnerna går inte ihop. Publiken sitter hela tiden och har facit på hand – ibland blir det nästan som barnteater, för de vet vad som har hänt och sitter och tänker ”nej, han vet ju inte om..!”. Det är väldigt roligt och väldigt direkt.

Glatt humör

Klassisk fars blir det också när Fredriksdalsteatern gör ”Pang i bygget” – med samma regissör som på Krusenstiernska teatern, Anders Albien. Veteranen Eva Rydberg står på scenen, med bland andra Ewa Roos och Adde Malmberg.

Rydberg har dock inte lidit alltför mycket av två lediga somrar.

– Jag har jobbat i hela mitt liv, jag har bara haft nio somrar ledigt. Så för mig var det skönt. Det var riktigt skönt, jag kunde göra saker som jag inte gjort förut, säger hon.

Nu tycker hon ändå att det känns ”underbart” att komma i gång igen – i mörka tider tror hon att publiken behöver fars och humor lite extra.

– Vi får inte ta spiraltrappan neråt. Vi får publiken att tänka positivt. De blir på glatt humör och kan sprida det vidare, säger hon.