Från Horace till Bowie – kändisroller vi minns

Publicerad 2022-06-18

När Horace Engdahl gör entré som sig själv i nya säsongen av ”Kärlek och anarki” är det visserligen kittlande, men inte nytt. Traditionen av kändisinhopp i tv-serier och film är lång – här är fem av de mest överraskande.

David Bowie i ”Zoolander” (2001):

Kändisfaktorn var skyhög när David Bowie dök upp som domare i tävlingen mellan de hjärncellsbefriade supermodellerna Zoolander och Hansel i kultkomedin ”Zoolander”.

Men matchningen var minst sagt ojämn. Utseende- och stilmässigt utklassade världsstjärnan både Ben Stiller (Zoolander) och Owen Wilson (Hansel) på catwalken.

.

Camilla Läckberg och Alex Schulman i ”Triangle of sadness” (2022):

När Ruben Östlund kallar ställer sig kändisarna på rad. I Guldpalmsvinnaren ”Triangle of sadness” låter han Camilla Läckberg läxa upp Alex och Amanda Schulman för att de satt sig på fel platser vid en modevisning.

Läckberg är en A-kändis i det här sammanhanget – Schulmans not so much, antyder Östlund.

.

Donald Trump i ”Ensam hemma 2” (1992):

Det påstås att han tvingade sig till en roll i filmen och i efterhand har en kampanj stöttad av huvudrollsinnehavaren Macaulay Culkin krävt att Donald Trump ska strykas permanent från ”Ensam hemma 2 – vilse i New York”.

Än så länge går det dock att se den korta scen där Trump – på den tiden mest känd som fastighetsmagnat – visar lille Kevin McCallister till rätta på Plaza Hotel.

.

Neil Patrick Harris i ”Harold and Kumar go to White Castle” (2014):

Den före detta barnstjärnan Neil Patrick Harris var inte med i många scener i filmen – men det är skådespelarens insats som osympatisk, påtänd, straight version av sig själv alla minns efteråt.

När Harold och Kumar vill äta burgare på White Castle tjatar NPH på om att de ska gå på strippklubb i stället och sabbar sedan duons bil genom att ha samlag i baksätet.

.

Alanis Morissette i ”Dogma” (1999):

I Kevin Smiths satir över katolicismen försöker två fallna änglar (spelade av Ben Affleck och Matt Damon) hitta en väg tillbaka till himmelriket och därmed motbevisa idén om Guds ofelbarhet. Något som skulle utplåna all existens.

När slutet närmar sig dyker faktiskt självaste Gud upp, men i form av 1990-talets indiedrottning Alanis Morissette, som skriker så högt att Ben Afflecks skalle exploderar.