Carina Bergfeldt: Vi hade vårt första bråk – framför SVT:s kameror

SVT-profilen om ”På spåret” och dokumentärserien ”Det här är ditt land”

Carina Bergfeldt är dubbelaktuell med ”På spåret” och dokumentärserien ”Det här är ditt land” där hennes nyfunna bror besöker Sverige. 

Vid ett tillfälle rök de ihop rejält framför kamerorna. 

– Jag är skitglad för det, att vi bråkade stärkte nog vår relation.

Det var för drygt två år sedan som journalisten och programledaren Carina Bergfeldt via ett DNA-test fick reda på att hon hade en okänd halvbror i USA vid namn Jeffrey Nielsen.

I somras besökte han Sverige, dels för att lära känna sin nya familj bättre och dels för att han hade en idé om att kanske starta ett nytt liv här med sin fru och son. Det resulterade i dokumentärserien ”Det här är ditt land” som hade premiär på SVT i söndags.

David Batras resa inspirerade

Carina Bergfeldt berättar att idéen väcktes efter ett samtal med SVT som ville göra en ny version av ”Världens sämsta indier” där David Batra reser till Indien med Malin Mendel.  

– När David åker till Indien tycker han allt är lite äckligt och konstigt medan Jeff tycker att allt med Sverige är fantastiskt. Han skulle ju gå in för att bli världens bästa svensk. Det skulle vara helhjärtat och jag visste att han skulle ta sig an Sverige med öppna armar. Jag pratade med Jeff som tyckte det lät jättekul att komma hit.

–Det känns jätteroligt men även lite utlämnande eftersom det handlar om vår familj. Jag hoppas det blir en serie dels för dem som är nyfikna på hur det är att få en bror i vuxen ålder och dels för dem som är nyfikna på amerikanernas syn på svenskar. Han kom hit med sina amerikanska ögon och sa bland annat att vi inte är så feministiska som vi tror. Det blev en del hårda sanningar ibland.

Carina Bergfeldt.
Carina Bergfeldt.
Carina Bergfeldts nyfunna bror Jeffrey Nielsen landar i Sverige för att undersöka en framtid här.
Carina Bergfeldts nyfunna bror Jeffrey Nielsen landar i Sverige för att undersöka en framtid här.

”Väldigt konservativ”

Blev det lite av en ögonöppnare när han påtalade vissa saker?

– Absolut. Jeff har ju en hemmafru och är väldigt konservativ amerikan. Han sa bland annat att han inte skulle kunna tänka sig att ha sitt barn på förskola, medan jag tycker det är jättebra att kunna ha det. ”Men Carina, om du vaknar sju och lämnar ditt barn klockan nio och hämtar honom klockan fem och sedan somnar han klockan åtta, då är du mamma till ditt barn fyra och en halv timme per dag medan någon annan är det i nio timmar”. Det är intressant att reflektera över, för det har jag inte gjort.

Hur var det att spela in serien?

– Det var extremt intensivt, men också sjukt roligt och vi var runt i hela Sverige. Han hade fått två veckor ledigt från den amerikanska militären så vi hade väldigt lite tid på oss. 

Carina Bergfeldt och Jeffrey Nielsen.
Carina Bergfeldt och Jeffrey Nielsen.

Rök ihop framför kamerorna

Vid ett tillfälle rök Carina Bergfeldt och brodern ihop framför kamerorna när de började diskutera svensk våldtäktsstatistik. 

– Jeff är många härliga saker, men man kan inte kalla honom feminist ur ett svenskt perspektiv. Jag skickade honom på en grundkurs i feminism och då fick han lära sig att bara fem av hundra fall leder till fällande dom. Jeff kom ut och undrade hur jag kunde kalla mig för feminist med de siffrorna. Men i USA är det ju 1,5 av hundra! 

– Det var spännande att vi hade vårt första bråk. Man kan ju tjafsa med syskon på ett sätt som man inte tjafsar på med andra människor. Men med ett nytt syskon… Får vi ens bråka? 

Skulle du säga att ni är tighta?

– Ja, och det är väldigt kul att vi har börjat blir så pass trygga med varandra att vi till och med kan bråka. Vi fick se varandras dåliga och bra sidor. Jag är skitglad för det, att vi bråkade stärkte nog vår relation.

Carina Bergfeldt och Jeffrey Nielsen.
Carina Bergfeldt och Jeffrey Nielsen.

Bergfeldt tävlar i ”På spåret”

Ikväll är det dessutom premiär för årets omgång av ”På spåret” och Carina Bergfeldt är först ut att ta plats i buren med Marcus Oscarsson. 

– Det har varit ett intensivt år som nu avslutas med ”På spåret”. Det var otroligt roligt med Kristallen, ”Carina Bergfeldt” och dokumentären om Utøya. Jag har också varit med om mitt livs första drev och det var ju intressant.

Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson.
Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson.

Just nu pågår också arbetet med kommande säsongen av ”Carina Bergfeldt”.

– Vi är igång och letar gäster. Jag bad mina följare på Instagram om tips då jag kände att vi hade för få kvinnor i förra säsongen. Jag vill att minst hälften ska vara kvinnor. Men vi märkte att det var svårt, kvinnor har mer en tendens att tacka nej. Men jag fick 150 jättebra tips på coola och smarta kvinnor. Det är några riktigt bra namn som jag hoppas kommer ställa upp. Nu är det bara att gasa och hoppas att den här säsongen kan bli ännu bättre. För det kan alltid bli det. 

Har du någon drömgäst?

– Det är fortfarande prins Daniel. Jag tjatar på hovet, men det går tyvärr inget vidare.

Publisert:

LÄS VIDARE