Kokbokslegendarens sista-minutentips till midsommarmaten

Birgitta Rasmusson: ”Det här tycker jag är förunderligt gott”

Vad ska du göra om du inte hunnit handla ordentligt inför midsommar, eller helt enkelt inte har någon inspiration?

Matprofilen Birgitta Rasmusson ger sina bästa tips i sista minuten.

Birgitta Rasmusson, 77, är kokbokslegendar och jurymedlem i ”Hela Sverige bakar”. I dagarna avslutade hon inspelningen av två nya säsonger av kanal 7-programmet. En kändisvariant och en med okända dessert-fantaster.

– De var så oerhört duktiga, dels var de trevliga och roliga och baktekniskt överraskade de. De nya generationerna är oerhört duktiga på att våga och göra roliga bottnar. De vågar färga och krydda. För att inte tala om fyllningar och krämer och så är de super på dekor, säger hon.

Vissa brinner för efterrätter och bakverk. Men frågan är hur man fixar desserten om man inte är lika duktig eller engagerad som dessa deltagare. Och hur många har satsat på att handla den klassiska midsommarmaten och helt glömt att gästerna kanske förväntar sig en efterrätt? Birgitta Rasmusson har lösningen när det krisar.

Tipset: Häll champagne över allt

– Något som jag alltid ser till att ha hemma är frysta jordgubbar, och också ett paket med tärnad mango och frysta björnbär. Man gör en sallad av det och så häller man champagne över allt. Det blir extra elegant. Lite socker får man ha på det. Det här tycker jag är förunderligt gott och då är det frysen som har räddat mig, säger Birgitta Rasmusson.

Hon är dessutom beredd att rucka på traditionerna gällande maten. En pasta med mycket parmesan och basilika är något som hon inte skulle tacka nej till.

– Det är förföriskt gott. Jag kan tycka att den får lov att vara med om man kyler den och gör en pastasallad. Då kan man ha i tonfisk och en grillad kyckling som man kan hacka ner och smaksätta. Är det en kall pastarätt av något slag, då platsar den väldigt bra som sommarmat, och med färska örtkryddor även till midsommar, säger hon.

Vilken mat är egentligen bäst att grunda med för den som snapsar?

– Det är sill och potatis med gräddfil till. Många tror nog inte att det är en stor mättnadskänsla, men näringsvärdena på det här är oerhört bra. Sen kanske man har ytterligare en huvudrätt på det. Man blir jättemätt på det med bröd till, säger Birgitta Rasmussen.

Vad är de vanligaste felen som folk gör med sin midsommarmat, enligt dig?

– För många är det grillen som är betydelsefull och det viktigaste. Det största felet man gör är man har tänt grillarna alldeles för sent och sedan blir det inte färdigt överhuvudtaget. Har man ingen bra köttkvalitet så blir det segt och tråkigt. Det här är ingen matkultur, säger hon.

Birgitta Rasmusson är uppvuxen på västkusten, och det är där hon alltid firar midsommar i sitt hus vid havet.

– Jag har visserligen bott i Stockholm i väldigt många år, men för mig en midsommar utan att åka till västkusten inte att tänka på. Det som drar är klippan och baden. Jag är väldigt okänslig för väder, och jag frågar aldrig vad det är för temperatur i vattnet. Jag älskar att simma, därför tycker jag det är så väldigt härligt.

Publisert:

LÄS VIDARE