Milena fick ta in Red Bull till Eurovision Village – men inte barnmat

Publicerad 2024-05-09

Milena och hennes bebis stoppades vid entrén till Folkets park i Malmö.

Där tvingades hon hälla ut dotterns mjölkersättning.

– Jag har inte lagt sprängmedel i min bebis flaska, säger hon.

När Milena och hennes två små barn skulle besöka Folkets Park på tisdagen väntade de sig att de skulle bli visiterade vid ingången.

Ett stort säkerhetspådrag har nämligen inletts i Malmö på grund av att staden arrangerar Eurovision Song Contest i veckan. Folkets Park fungerar under veckan som Eurovision Village, ett inhägnat område med underhållning.

Milena.

När Milena skulle gå in genomsökte vakterna hennes skötväska. Då hittade de en nappflaska med ersättningsmjölk. De sa att hon inte fick ta med vätskan in på området.

– Jag blev ju frustrerad. Jag ifrågasatte varför jag ska hälla ut det, det är ju tydligt att det här är mat till min bebis. Hon är sex månader och jag behöver ha med mig den här mjölken eftersom hon måste äta. Men ordningsvakten kunde inte förklara varför utan sa bara att så är reglerna, säger Milena.

”En bebis kan inte äta korv”

Hon berättar att ordningsvakterna hänvisade henne till en grupp poliser som stod en bit bort. Poliserna sa då att ordningsvakternas bedömning gäller men motiverade inte heller varför, säger Milena. Hon är upprörd över situationen som hon upplevde som kränkande.

–Det är inte som att jag ska spränga folk i parken för att jag tar med 480 milliliter mjölk till min lilla flicka. De sa att jag kan köpa korv till barnen. Men en bebis kan inte äta korv.

Milena berättar att hon blev frustrerad över att inte få någon motivering.

– Dessutom hade jag med mig en öppnad Red Bull och ett tetrapack juice som jag fick ta med mig in utan problem. Jag menar, hallå. Vad är det som gäller liksom?

Milena och hennes barn skulle besöka parken på förmiddagen för att leka och inte ta del av festligheterna på området.

– Det här är inte Malmö arena liksom, utan en barnpark och vi får inte ha med oss någonting. Vad ska vi då göra med våra barn under de här dagarna när halva stan är avstängd?

Milena: ”En bebis kan inte äta korv”

Väskförbud i parken

Eftersom Eurosivion Village är en del ett evenemang har polisen beslutat om väskförbud. Undantaget är skötväskor och kameraväskor för journalister. Om man får eller inte får ta med sig dryck eller flytande vätska in i Folkets Park framgår inte på Malmö stads hemsida. Däremot är det inte tillåtet att ta med sig dryck in på Malmö Arena.

Enligt Malmö stads presstalesperson Alma Tabak, tar ordningsvakterna som visiterar i Folkets Park beslut efter polisens direktiv.

”Polisen vill inte att ordningsvakterna släpper in flaskor med vätska in i parken”, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet och hänvisar vidare till polisens presstjänst.

Jimmy Modin, presstalesperson på Malmöpolisen, säger att man kan blanda ersättningen när man tagit sin in på området.

– Det går bra att ta med sig mjölkersättning i originalförpackning i en tom flaska och sen kan man fylla på vatten inne i parken.

Men vem är det egentligen som bestämmer vad man får ta med sig in i parken?

– Det är Malmö stad, alltså arrangören.

ANNONS