Daniel Harding tar farväl av Radiosymfonikerna

TT

Publicerad 2024-04-25

Daniel Harding slutar som chefsdirigent. Arkivbild.

Daniel Harding slutar som chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester – och Östersjöfestivalen bjuder på opera om rysk historia. Så blir Berwaldhallens kommande säsong.

I 18 år har Daniel Harding lett Sveriges Radios Symfoniorkester, men den kommande säsongen blir hans sista. Harding iscensätter då världspremiären av Jesper Nordins ”Silhouettes & shadows” och gör en konsertant version av Wagners sista opera ”Parsifal”. Dessutom lyfter han kvinnor i den klassiska musikens historia – och några av dem som spelas är Valborg Aulin, Lili Boulanger och Emmy Lindström.

Säsongen inleds annars med Östersjöfestivalen den 23:e augusti, med pianisten Yuja Wang som gästande stjärna. Men först ut är Modest Musorgskijs opera ”Chovansjtjina”, om en turbulent tid i Rysslands historia.

”Det finns ingen annan opera, vars handling är som att läsa en dagstidning i dag”, säger dirigent Esa-Pekka Salonen, en av grundarna till festivalen i ett pressmeddelande.

På Ukrainas självständighetsdag 24 augusti ges ”Blicken mot Ukraina” där ukrainska och svenska musiker spelar ihop, under ledning av ukrainsk-brittiske Maxim Rysanov.

Radiokören fyller också 100 år under 2025 och firar jubileet med ett antal konserter, från februari 2025. Bland annat blir det Britta Byströms ”Another part of the wood”.

ANNONS