Mejla

Jan-Olov Andersson

Ingen självklar favorit till Guldpalmen i Cannes

Juryn på filmfestivalen i Cannes 2021, från vänster Melanie Laurent, Mati Diop, Spike Lee (ordförande), Jessica Hausner och Mylene Farmer.
Juryn på filmfestivalen i Cannes 2021, från vänster Melanie Laurent, Mati Diop, Spike Lee (ordförande), Jessica Hausner och Mylene Farmer.

NÖJE

CANNES. Kampen om Guldpalmen går in i slutskedet.

Ska vi vara lite ”Heja Sverige” så kan både en film som är delvis inspelad i Trollhättan, helt inspelad på Fårö eller till viss del utspelas i en röd Saab 900 vinna.

I förväg pratades det om Wes Andersons ”The French Dispatch” och Leos Caraxs ”Annette”. I Andersons fall är det som titta på en överlastad trailer i en timme och 45 minuter. I Carax-musikalen blir man smått galen av Sparks entoniga musik.

I år finns ingen självklar vinnare som Bong Joon-hos ”Parasit” för två år sedan.

Mina favoriter är av det mer lågmälda slaget

Mina favoriter är av det mer lågmälda slaget.

Joachim Triers ”Världens värsta människa” är en slags lite mer intellektuell romantisk komedi, även om det finns svärta också. Den norska filmen är delvis inspelad i Trollhättan. Både roligt och engagerande om förhållandet mellan könen.

Mia Hansen-Löves ”Bergman island”, om ett filmmakarpar (Vicky Krieps, Tim Roth) och en väldigt engagerande film-i-filmen, växer ju mer man tänker på den. Fast båda de nämnda filmerna är egentligen lite för lättsamt underhållande för att vara typiska festivalvinnare. Den sistnämnda är helt inspelad på Fårö.

Asghar Farhadis satir ”A hero” utspelas i hans hemland Iran, i Shiraz. Skildrar en medelålders man som bara vill alla väl och göra rätt för sig, men hamnar snett på grund av sociala medier. Tankeväckande, om än inte fullt lika starkt som Oscarsvinnarna ”Nader och Simin – en separation” och ”The salesman”.

Sågs applådera som galna efter galapremiären

Två filmer som krockade med annat så jag inte kunde se dem, men som många gillar, är Ryusuke Hamaguchis ”Drive my car” och Juho Kuosmanens ”Kupé nr. 6”. Den japanska är ett drama efter Haruki Murakamis novell. 40 sidor har blivit tre timmar film. Utspelas till viss del i en röd Saab 900. Den finska filmen utspelas under en tågresa i Ryssland. Bygger på Rosa Liksoms prisbelönta roman. Jurymedlemmarna Maggie Gyllenhaal och Jessica Hausner sågs applådera som galna efter galapremiären.

Fyra tävlingsfilmer återstår att se.

Och skvallret tyder på att Venedigfestivalen får ett ännu starkare program. Bara drygt sex veckor kvar…

ANNONS

Imorgon är det Mumindagen - fira det genom att köpa muggen ABC hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!


Rockbjörnen

Av: 

Jan-Olov Andersson

Publisert:

LÄS VIDARE

Dokument: Pam & Tommy – en galen kärlekshistoria

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmfestivalen i Cannes

Maggie Gyllenhaal

Rosa Liksom

Haruki Murakami

Asghar Farhadi

Joachim Trier