– Min son grät när han såg mig

NÖJE

Richard Gere om inspelningen av Lasse Hallströms ”Bluffen”

1 av 6 | Foto: LURADE alla I ”Bluffen” spelar Richard Gere bedragaren som påstod att han hade skrivit eremiten Howard Hughes självbiografi. Gere bar lösnäsa i filmen och när hans 6-årige son Homer (nedan) såg honom blev han ledsena.

ROM. Löjligt. Det är vad 57-årige Richard Gere tycker om att fortfarande vara sexsymbol.

Filmstjärnan avslöjar också varför Lasse Hallström är en trollkarl.

Och varför de till sist gjorde en film ihop – efter att Gere blivit nobbad flera gånger.

Richard Gere och Lasse Hallström bor norr om New York. De blev vänner när Gere filmade ”Mr Jones” mot Lena Olin 1993.

– Det var väl i den vevan hon och Lasse blev ihop? säger Richard Gere.

Han fortsätter:

– Jag minns att han smög omkring på inspelningen. Jag har känt Lasse i flera år och vi bor nära varandra. Jag har skickat honom flera manus som jag ville vi skulle göra men han säger alltid nej. Den här gången bad han mig att titta på ”Bluffen”. Jag läste det och ringde Lasse dagen efter och sa ja. Han är en trollkarl.

”Det är magiskt”

Hur då?

– Han kan se ut som om han är passiv under inspelningen. Men Lasse har koll. Och så kommer han fram och säger det där exakta som förvandlar allt och gör att man hittar rätt. Det är magiskt. Jag älskar en sådan regissör. Inget ego, stor respekt för andra.

”Bluffen” skildrar författaren Clifford Irving som lurade världen att han skrivit eremiten Howard Hughes självbiografi.

– Irving förstod aldrig hur stort det var. Det var en del av hans galenskap, säger Richard Gere. Varje dörr han gick in igenom öppnade sig till ett större problem.

Kände inte igen sig

Det hände i det tidiga 1970-talet. Richard Gere har lustig frisyr och lösnäsa i filmen.

– Min 6-årige son grät när han såg mig, säger Richard Gere. Han ville att jag skulle vara mitt vanliga jag. Och jag kände inte igen mig själv.

Och det där med sexsymbol?

Richard Gere skrattar, men berättar samma historia som i Rom och Venedig och när han pratar om Dylanfilmen ”I’m not there”.

– Äh, lägg av, det där är löjligt. Jag är 57 år, säger Gere. Men nyligen kom faktiskt en kvinna i 25-årsåldern fram och sa att de var tre generationer som tyckte jag var sexig. Hennes mormor, mamma och hon själv. Det är sött.