Mycket socker, lite salt

Publicerad:
Uppdaterad:

Sugababes - unga, truliga, kaxiga

Keisha, Siobhan och Mutya. Tjejerna med årets vassaste hit ser rätt trubbiga ut.
Foto: RIKARD LAVING
Keisha, Siobhan och Mutya. Tjejerna med årets vassaste hit ser rätt trubbiga ut.

De hade varit på bio. Utanför salongen träffade de av en slump på mannen som upptäckte All Saints.

- Vill ni sjunga för mig? undrade han.

Några dar senare hade Sugababes - Siobhan, Mutya och Keisha - signerat ett kontrakt. Mutya var 12 och de andra två 13 år gamla. De hade som sagt varit på bio och i sällskapet fanns en tjej vars svåger var artist-agent, samme man som hade upptäckt All Saints, Ron Tom. Han stod utanför bion och väntade. Han skulle köra hem sin svägerska efter filmen.

- Här är mina vänner, de kan också sjunga, sa hon till honom och presenterade Siobhan, Mutya och Keisha.

- Shhhh! sa de och tyckte det var pinsamt.

Men bollen var i rullning

och några dar senare provsjöng de för Ron Tom.

- Vi gjorde en à cappella-version av En Vogues ”Don”t let go”. Han föreslog direkt att vi skulle skriva på ett kontrakt. Sen den stunden har vi varit i studion och jobbat. Vi har spelat in högvis med demos, säger Siobhan.

Under resans gång skaffade de sig ett namn: Sugababes. Till slut var det dags för ett showcase. Det vill säga: en konsert för speciellt inbjudna, i första hand skivbolagsfolk.

Producenten och låtskrivaren Cameron McVey satt i publiken.

Han var där för London Records räkning.

- När han hade sett oss sa han: ”Yeah! Ge dem ett skivkontrakt”, säger Mutya.

Cameron är en koppling till Sverige. Han har i perioder bott här. Han är gift med Neneh Cherry ( Eagle-Eye Cherrys halvsyster).

Cameron har producerat och varit med och skrivit delar av materialet på Sugababes debutalbum ”One touch”.

Det mesta låter som

gruppnamnet antyder: sött.

Men första singeln ”Overload” är undantaget som bekräftar regeln. Också den är tonårspop, men med en trulig kaxighet som är omöjlig att värja sig emot. Publiken i Storbritannien är redan knockad. ”Overload” gick in på en sjätteplats på singellistan och stannade kvar i sex veckor.

Det är en av Camerons låtar.

- Vi förälskade oss i den första gången vi hörde den. Alla säger att den fastnar i huvudet efter en lyssning. Tog bara en dag att spela in den. Vi sjöng in den live. Två tagningar och saken var klar. Det är därför den har ett råare sound, säger Siobhan.

De är alla från Kingsbury i nordvästra London, alldeles i närheten av Wembley. Musiken har alltid varit en del av deras liv. De sjöng till låtarna på radio och MTV. Mariah Carey och Madonna heter två av favoriterna.

I dag är det twostep/UK garage och r’n’b som gäller.

- Craig David är den bästa manliga solo-artisten och sångaren England fått fram, säger Keisha.

Succén har inte vänt upp och ned på deras liv, att folk känner igen dem ute på stan är smickrande, inte störande. Vänner och skolkamrater behandlar dem precis som förut. Lika lugna är deras föräldrar, trots de talrika tragiska historier om barnstjärnor showbiz-historien ger prov på.

- Vi har en bra advokat, en bra revisor, ja, över huvud taget jobbar vi med bra människor som våra föräldrar litar på. De vet att vi är i säkra händer, säger Siobhan.

Tore S Börjesson

Publicerad: