”Jag har lyckats – och jag lever”

NÖJE

Zinat hyllar kvinnodagen – med humorgala

1 av 3

Zinat Pirzadeh tog sig till Sverige för att fly från ett tvångsäktenskap.

I kväll gör hon humor av sin egen erfarenhet för att uppmärksamma Internationella kvinnodagen.

– Jag har lyckats och jag lever, det är inte alla mina vänner som gör det, säger hon.

För åtta år sedan hade Zinat Pirzadeh, 46, nyss upptäckt ståuppkomiken. Samma år bestämde hon sig för att starta komediklubb på Nivå 22 i Stockholm, en gammal pissoar som byggts om till restaurang och bar. Och genombrottet lät inte vänta på sig.

Tvingades gifta sig

Nu tillhör hon den yttersta eliten inom svensk humor. I kväll medverkar hon i showen ”Bara brudar”, en humorstafett i anslutning till Internationella kvinnodagen, som infaller på fredag.

– Jag är alltid ensam tjej på alla föreställningarna. Men jag uppfyller kvoten: jag är invandrare och tjej, säger Zinat Pirzadeh om den mansdominerade humorbranschen.

Hennes rutiner innehåller skämt om tvångsgiftermål och hedersmord.

I själva verket var det hennes verklighet – Zinat Pirzadeh lämnade ett tvångsäktenskap i Iran och flydde med sin son till Sverige 1990.

”Skakade av rädsla”

– Det är befriande att kunna skämta om eländet. Jag är inte längre tjejen det är synd om. Nu är jag den starka kvinnan som kan klappa den tjejen på axeln och säga ”allt är bra nu”, säger hon.

Hon lovar godbitar ur sin nya scenshow ”Bakis i burkan”.

– Jag har lyckats och jag lever, det är inte alla mina vänner som gör det, säger hon.

Och det är med stolthet hon levererar skämten.

– Första gången jag lyfte på burkan för att kunna äta på stan skakade jag av rädsla. Se på mig nu, säger Zinat Pirzadeh.

Några av de andra komikerna som uppträder är Babben Larsson, Yvonne Skattberg och Zinat Pirzadehs stora förebild Anna-Lena Brundin.

– Anna-Lena Brundin är en fantastisk kvinna. Hon har hjälpt mig dit jag är i dag. När klubbar ville boka henne sa hon: ’Vill ni ha mig, får ni Zinat på köpet’.

Det här är Zinat

Namn: Zinat Al Sadat Pirzadeh. Ålder: 46. Bor: Lägenhet i Stockholm. Familj: Maken Knut Berggren, 43, sönerna Armand och Caspian. Bonussönerna Isac, Rex och Julian. Samt gemensamma dottern MahBanoo. Yrke: Komiker, författare, skådespelerska. Aktuell: Med humorshowen ”Bakis i burkan” och ”Bara brudar” på Hamburger Börs i Stockholm med anledning av Internationella kvinnodagen.

Brudarna…

... om att komikerdebutera:

– Att göra standup är helt annorlunda mot att skådespela. Där går man in i en roll. Här plockar man fram sig själv och skojar om egna erfarenheter.

Lisa Lexfors, 36, skådespelerska

... om föreställningen:

– I humorbranschen, likt i andra branscher, är det oftast män som är tongivande. Det är de som väljer vilka kvinnor som ska lyftas fram. Det här är en anti bullshit-kväll. Till dem som frågar ”Var är alla roliga tjejer?” – Här är vi!

Cecilia von Strokirch, 38, arrangör och aktuell med föreställningen ”En jojobantares bekännelser”

... om att rannsaka sig själv:

– Det kan ju vara smärtsamt att få syn på vem man är på scen. I somras tänkte jag ”Jag ska inte ha några skämt om att jag är tjock för jag ska vara smal snart” Och bara det är ju roligt.

Malin Appeltofft, 42, komiker och krönikör

... om skämtens bakgrund:

– Man skulle lika gärna kunna bli politiker eller journalist. Man har tittat på saker, vridit till de ett extra varv och får folk att skratta.

Agneta Wallin, 46, aktuell med showen ”Wallin street”

... om kraven på att få folk att skratta:

– Jag tänker aldrig på att ”Åh nu måste jag vara rolig”. Den dag jag slutar skriva skämt, kommer jag sluta som stå upp-komiker.

Yvonne Skattberg, 47, aktuell med showen ”Alla har adhd”

ARTIKELN HANDLAR OM

Scen